Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

cestujeme bezpečně

Test zmrzliny v Chorvatsku: Vanilková bez vanilky a tuk místo smetany

Vanilková zmrzlina
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto
Regina Zajícová
Regina Zajícová
Aktualizováno 11.8. 2019 11:01

Vanilková zmrzlina v Chorvatsku pohořela. Většina z výrobků obsahovala jen malé množství vanilky nebo v ní vůbec nebyla. Testem prošlo přes čtrnáct zmrzlin, které si lidé kupují nejčastěji. Výrobky také neobsahovaly smetanu nebo mléko.

Zmrzlina neodmyslitelně patří k dovolené u moře. Lidé si jí užívají na pláži, v místních cukrárnách nebo na promenádách. Koupit si ji ale mohou i v obchodech. Nejčastěji si lidé kupují vanilkovou nebo čokoládovou. A právě na vanilkovou se zaměřil portál novčanik.hr.

 

Otestoval celkem čtrnáct výrobků, z nichž 35 procent neobsahovalo vanilku vůbec. Dokonce nebyla ani uvedena ve složení zmrzliny. Další obsahovaly od 0,01 do 0,10 procenta vanilky. U ostatních výrobků pak nebylo množství vanilky vůbec uvedeno.

 

Problémy byly i u dalších ingrediencí. Například smetanu nahradili výrobci ve většině případů rostlinným, palmovým nebo kokosovým tukem. Některé vanilkové zmrzliny zase nebyly vyrobené z čerstvého mléka. Až 42 % z nich obsahovaly sušené odstředěné mléko.

 

 

Nejhůře dopadla zmrzlina Ledo kornet vanilija, Snjeguljica, Twice – jahoda, vanilka, čokoláda, S BUDGET – kornet vanilija a BALLINO vanilija. Naopak originálního receptu se drží výrobek Haagen Dazs – vanilka, karamel a pekanový ořech, Gelatelli bourbon vanilija a Spar Premium.

 

Podívejte se na výsledky chorvatského test vanilkových zmrzlin (tabulku si můžete rozkliknutím zvětšit):

 

Na zmrzliny se zaměřilo také Bulharsko. Asociace národních spotřebitelů provedla test jedenácti prodejen v hlavním městě Sofia. Až 73 % z nich nedodržovalo základní pravidla hygieny.

 

V oblíbené kopečkové nebo točené zmrzlině tak hrozí množení koliformní bakterie a E.coli. Lidé mohou mít střevní potíže, horečku nebo bolesti břicha.

 

Po provedení testu asociace vydala doporučení pro spotřebitele a povinné školení zaměstnanců v prodejních stáncích. Dále také uvedla, že obchodníky se zmrzlinou je nutné dále sledovat.

TN.cz