Lahodné tipy

Sklenice připravit, sezóna je tu! Pět nejlepších receptů na zavařování

Zavařování
Zdroj: Getty Images
Ilustrační snímek.
Vondřichová
Kristýna Vondřichová
Publikováno 31. 7. 2020
Téma:

Zavařovací sezóna je v plném proudu. Milovníci okurek, kompotů, džemů i čalamád pilně plní sklenice. Přinášíme vám pět nejlepších receptů na zavařované dobroty. Necháte se inspirovat?

Znojemské okurky

Potřebujete:

3,75 litrů vody
1,25 octa
400 g cukru
150 g soli
30 kuliček černého pepře
30 kuliček nového koření
15 kousků hřebíčku
5 bobkových listů
a samozřejmě okurky

 

Tento recept je velmi snadný a výsledek lahodný, je tedy maximálně vhodný i pro začátečníky. Nálev připravený z koření, vody, cukru a octa vaříme 20 minut a poté necháme vychladnout. Sklenice naplníme pečlivě očištěnými okurkami a zalijeme lákem. Zavařujeme 15 minut při teplotě 75 až 80 °C.

 

 

Houby na víně

Potřebujete:

Tvrdší lesní houby
Vinný ocet
Bílé víno
1 lžičku krupicového cukru
Půl lžičky soli
4 kuličky pepře
1 malý bobkový list
2 kuličky nového koření

 

Sklenici i víko je třeba pečlivě vyvařit a vymýt. Houby očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Deset minut povaříme v osolené vroucí vodě. Poté houby scedíme a ze dvou třetin jimi naplníme sklenice. Ze dvou dílů vína a jednoho dílu octa (zhruba 50 ml octa na 100 ml vína), cukru, soli, pepře, nového koření a bobkového listu svaříme nálev.

 

Jeho příprava zabere zhruba pět minut. Ještě horkým lákem zalijeme houby, sklenici pečlivě zavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Houby je třeba nechat odležet alespoň dva týdny. Jsou vynikající samotné i k masu.

 

Anketa

Zavařujete i vy? Zkoušíte nové recepty?

Hlasovalo 450 lidí.

 

Cuketová omáčka

Potřebujete:

1 kg cukety
1 kg bílých paprik
Půl kila cibule
6 lžic sójové omáčky
2 lžíce worcesteru
1 paličku česneku
1 lžíci soli
200 ml oleje
500 g kečupu
1 lžičku chilli koření
8 až 10 mrkví

 

Cuketu oloupeme a zbavíme semínek, papriku očistíme a obojí nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Všechny suroviny kromě mrkve smícháme a zhruba 20 minut podusíme. Očištěné mrkve nastrouháme nahrubo a uvaříme zvlášť.

 

Poté vše promícháme a naplníme vymyté sklenice. Zavařujeme zhruba 20 minut při 200 °C. Omáčka je vynikající ke špagetám, na topinky i k bramborákům. Po rozmixování jí můžete nahradit například salsu k oblíbeným nachos.

 

 

Meruňková marmeláda se zázvorem

Potřebujete:

1 kg meruněk
Balení gelfixu
800 g cukru
Zhruba 1,5 cm kořene zázvoru
3 lžíce citronové šťávy

 

Pokud jste milovníci marmelád, ale ty běžné už vás nudí, pikantní džem se zázvorem bude to pravé. Pokud jeho příjemnou vůni a jemně štiplavou chuť vyhledáváte, můžete přidat zázvoru víc. I v tomto případě ale platí, že všeho je třeba s mírou.

 

 

Omyté a vypeckované meruňky nakrájejte na drobné kousky. Gelfix smíchaný se třemi lžícemi cukru přidejte k meruňkám a povařte zhruba dvě minuty. Poté přidejte najemno nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a zbylý cukr. Povařte zhruba 10 až 15 minut.

 

Horkou zavařeninu rozdělte do sklenic a po uzavření otočte dnem vzhůru. Nechte odstát alespoň pět minut, poté znovu otočte víčkem nahoru a nechte vychladnout.

 

 

Ovocný pečený čaj

Potřebujete:

1 kg červeného rybízu
1 kg ovocné směsi (například z borůvek, jahod, třešní, angreštu nebo meruněk)
200 ml rumu
1 až 2 lžičky mleté skořice
5 hřebíčků
750 g krupicového cukru

 

Pokud už máte kompotů a zavařenin plné zuby, domácí pečený čaj je spolehlivým způsobem, jak zredukovat zbylé ovoce. Ozdobné sklenice pečeného čaje navíc poslouží jako krásný dárek.

 

 

Ovoce nasypeme do hlubšího pekáče, větší kusy doporučujeme pokrájet. Zasypeme cukrem, přidáme koření a pečlivě promícháme. V předehřáté troubě pečeme zhruba 30 minut při 180 až 200 °C, dokud se cukr nerozpustí. Průběžně směs promícháme.

 

Hned po vyndání z trouby přidáme rum, znovu promícháme a naplníme do sklenic. Ty po pečlivém zavření otočíme dnem vzhůru jako marmeládu. V zimě můžeme dvě lžíce pečeného čaje zalít horkou vodou a popíjet, v létě celou sklenici nalít do džbánu, zalít červeným vínem a vychlazené podávat jako osvěžující ovocný koktejl.

Související témata:
TN.cz