Pitím ke zdraví?

Sklenka vína denně snižuje riziko mrtvice, zjistili vědci

Sommeliér
Zdroj: Profimedia
Ilustrační snímek
Téma:

Švédští a britští vědci v nové studii zjistili, že lidé, kteří pijí menší množství vína, mají o deset procent menší pravděpodobnost, že je postihne nejrozšířenější typ mozkov mrtvice.

Sami autoři studie přiznávají, že někdo může jejich výsledky brát jako kontroverzní. Nicméně trvají na tom, že umírněné pití alkoholu našemu zdraví prospívá, nikoli škodí.


Sklenička červeného vína nebo jiného, nepříliš silného alkoholu, snižuje v těla hladinu bílkoviny, která je zodpovědná za tvorbu krevních sraženin, které jsou příčinou cévních ischemických mozkových mrtvic.


A i když pijete o něco víc, třeba dvě lahve piva denně, máte o osm procent nižší šanci, že vás nejčastější typ mrtvice postihne a vy se budete muset učit znovu chodit a mluvit.



Vědci své závěry stavějí na porovnání 27 různých studií, které se věnovaly více než 21 tisícům pacientů s mozkovou mrtvicí. Výzkumníci také tvrdí, že umírněné pití má blahodárný vliv na tvorbu "dobrého" cholesterolu.


Jedním dechem ovšemm varují, že přílišné nasávání naopak riziko mrtvic zvyšuje.

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

pez TN.cz