Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

alarmující zprávy

Školní jídelny jsou nezdravé! Děti tam jedí špatně jako ve fastfoodu

Školní jídelna vs. Fast food
Zdroj: Getty Images

Nová studie Centra zdraví, výživy a potravin v Brně (CZVP) ukázala, že se děti ve školních jídelnách stravují jako ve fastfoodech. Jídla totiž obsahují hodně soli a jsou tak velmi nezdravé. Testováno bylo 28 jídelen v celé České republice a jen čtyři dopadly dobře.

Lidé by měli denně zkonzumovat podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pět až šest gramů soli. Tato dávka je doporučována a neměla by se překračovat. Lidé však konzumují soli až dvakrát více. A nejsou na tom jinak děti ve školách.

 

Podle studie Centra zdraví, výživy a potravin v Brně školní obědy mají stejně soli, jako jídla z fastfoodů, například hranolky nebo burgery. "Na 100 g porce jídla by nemělo být v průměru (orientačně) více než 0,4 g soli. Těchto hodnot fastfoody samozřejmě nedosahují. Ale ani nejlepší školní jídelny v ČR, s výjimkou asi tak čtyř jídelen z 28 testovaných," uvedl Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.

 

Od roku 2013 do roku 2018 SZÚ zkoumala potraviny jak ve fastfoodech, tak i ve školních jídelnách. "Obsah soli klesá pomalu v obou typech stravování. Privátní fastfoody jsou často napadány pro vysoký obsah soli. Ale s překvapením zjišťujeme, že ani státem podporované školní jídelny se v obsahu soli zase tak moc neliší," doplnil Ruprich.

 

 

Ze statistik SZÚ vyplývá, že nejvíce soli obsahují hlavní chody, v některých jídelnách v nich jsou až čtyři gramy. Za nimi jsou pak polévky, které dosahují dvou gramů soli. Dobře nedopadly ani nápoje nebo různé doplňky.

 

 

Podle SZÚ by se měla sůl ve školních obědech snížit, avšak někteří kuchaři někdy podmínky nedodržují. "Realita je taková, že při diskusi o obsahu soli ve školních obědech jsme dostali připomínku z praxe, že když vedoucí jídelny vyžadovala snížení obsahu soli, nosili si údajně kuchaři sůl z domova," dodal Ruprich.

 

Se solí ve školních jídelnách se snaží bojovat i ostatní členské státy Evropské unie. Na konferenci o výživě konané v prosinci ve Vídni přednesla místostarostka italského Milána jejich plán, kdy zakázali sůl používat při přípravě pokrmů ve školních jídelnách.

 

Seznam jídelen

reg TN.cz