Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Do posledního sousta

Skořápky z vajec, ohryzky z jablek. Jezte všechno, prospívá to zdraví

skořápky
Zdroj: Getty Images
Ilustrační snímek
Petr Zelený
Petr Zelený
Publikováno 15. 10. 2019

Skořápky z vajec hodit do koše, semínka z vodního melounu vyplivnout a ohryzek z jablka taky do odpadu - to je běžná praxe většiny lidí. Ale podle odborníků je to špatně - i tyto "odpadní" části potravin totiž prospívají zdraví.

Navíc je to podle britského Daily Mailu nejnovější dietní trend a různí bloggeři se předhánějí v tom, kdo vymyslí recept, který z potravin zužitkuje co nejvíc částí.

 

Na vlně už se vezou i šéfkuchaři z restaurací, kteří například ze zeleniny, kterou hned nespotřebují, udělají ocet. Nebo vezmou starší dřeň z ovoce a přidají ji do koktejlů.

 

A co všechno byste tedy měli místo do koše nasměrovat raději do svých žaludků, abyste byli zdraví jako řípy?

 

Vaječné skořápky

 

Skořápky mají vysoce nadprůměrný obsah vápníku, který je zásadní pro zdravé kosti, zuby a nehty. Argentinská studie v roce 2013 zjistila, že jen půlka skořápky z většího vejce pokryje celou doporučenou denní dávku vápníku.

 

 

 

A jak tedy skořápky konzumovat? Nejprve je nutné je sterilizovat, abychom se nenakazili salmonelou. To se dá udělat třeba převařením. Pak je ideální je rozdrtit na prášek a ten přidat do jiného jídla.

 

Melounová semínka

 

Dvě lžíce semínek z melounu obsahují asi 10 gramů proteinů, což je o 4 gramy víc, než je ve vejci. A bílkoviny jsou základním stavebním kamenem svalů. Semínka navíc obsahují také vitamín B a hořčík, který se s proteiny dobře doplňuje, protože snižuje riziko svalových křečí.

 

Melounová semínka se dají snadno jíst buď sušená nebo opražená - stačí deset minut v troubě a koření dle vaší chuti pro lepší gurmánský zážitek.

 

Listy z květáku, brokolice, růžičkové kapusty

 

Běžně listy z této zeleniny vyhazujeme, to je ale podle botaničky Susanne Mastersové chyba. "Tyhle vnější vrstvy mají nejvíc sluníčka, a tak je v nich obvykle víc prospěšných látek než ve vrstvách vnitřních," vysvětluje.

 

 

 

Plné vitamínů i minerálů jsou i listy z mrkve, červené řepy, celeru nebo křenu. Listy se dají jíst na spoustu způsobů - syrové, opečené nebo přidané mezi ostatní zeleninu třeba při vaření na pánvi. Listy vždy důkladně omyjte a nevařte je ve vodě, ztrácí pak živiny.

 

Ohryzek z jablka

 

I když se vám do toho třeba nechce, podle odborníků vám pozření ohryzku zlepší trávení, protože jadřinec obsahuje spoustu zdraví prospěšných bakterií - ty pomáhají nejen se zažíváním, ale také imunitnímu systému.

 

A Mastersová uklidňuje všechny, kteří se doslechli, že jablečná jadýrka obsahují amygdalin - tedy látku, která se v těle rozkládá na prudce jedovatý kyanid.

 

Ten se ovšem uvolňuje pouze při rozkousání či rozdrcení semínek a navíc byste jich museli na posezení rozkousat asi 150, abyste se otrávili. A to odpovídá dvaceti jablkům.

TN.cz