Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Snadný recept na veganskou burgerovou bulku ke grilování

vegan bulka
Zdroj: Profimedia

Dobrá zpráva pro všechny vegany! I bulku na burger si můžete udělat v pohodlí domova. Stačí změnit dvě ingredience a vyzrajete tak na prodejce předraženého vegan pečiva. Vyzkoušet to může naprosto každý, tahle vegan houstička totiž strčí do kapsy i klasickou burger bulku.

Veganství se v poslední době stává životním stylem mnoha Čechů. Většina lidí si myslí, že kvůli tomu přijde například o grilovaný burger v housce. Náhražek za maso už je dost, ale co s pečivem? Jak je známo, vegan nejí ani vejce, ani mléko, bez kterých se klasická houska neobejde. Proč se tomu ale nepodívat na kloub a recept trochu obejít? Udělat si domácí veganskou housku totiž není vůbec těžké.


Pokud jste navíc hostitelem vy, můžete tuto variantu udělat pro všechny strávníky. S největší pravděpodobností nikdo ani nepozná, že jste jim udělal vegan verzi. Každý má jistě v partě zarytého odpůrce těchto životních stylů a takto mu můžete snadno vytřít zrak. Proč nepřekvapit další možnou alternativou, která hrdě zastoupí prosazované klasické bulky?

 


Ve finále není vůbec těžké udělat housku bez vajec a kravského mléka. Ve většině obchodů už je snadno k dostání spousta druhů rostlinných mlék. Použít můžete jakékoliv chcete. Nabízí se rýžové, mandlové, ovesné, pohankové a spousta dalších. Ostatně i rostlinné mléko si můžete připravit doma. Není to nic těžkého, jen je na přípravu potřeba více času.

 


Domácí rýžové mléko

Ingredience:
• 250 g rýže
• Voda

Postup: Rýži nechte přes noc namočenou. Na 250 gramů rýže připadají přibližně 4 hrnky vody. Hlavní je, aby byla veškerá rýže zcela ponořená ve vodě. Druhý den vše slijte přes síto a rýži rozmixujte se dvěma hrnky vody. Záleží zcela na vás, jakou konzistenci budete chtít, proto přilévejte další vodu postupně. Mixujte přibližně tři minuty a poté nechejte dalších pět minut odstát. Ještě jednou vše promixujte a na závěr nalijte přes síto do lahve.

 


Veganská bulka

Ingredience:
• 600 g hladké mouky
• 250 ml rostlinného mléka
• 150 ml slunečnicového oleje
• 1 kostka droždí
• Cukr
• Sůl

Postup: Nechejte vzejít kvásek, smíchejte s ostatními ingrediencemi a cca hodinu dejte těsto kynout na teplé místo. Náš tip: Předehřejte troubu na nejnižší možný stupeň, mísu s těstem zakryjte vlhkou utěrkou a vložte do trouby. Až těsto nakyne, vytvarujte z něj bochánky a naskládejte je s většími rozestupy na plech s pečicím papírem. Přibližně půl hodiny je nechte kynout a poté potřete olejem a posypte čím hrdlo ráčí. My doporučujeme mák nebo sezamová semínka. Pečte 20 minut na 180 stupňů. Poté stačí nechat vychladnout, v polovině rozříznout a naplnit vámi preferovanými ingrediencemi.

sik TN.cz