Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

problém s pesticidy

Šokující výsledky testu citrónů: Jedovaté látky našli i v bioovoci!

Citróny
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto
Kateřina Sejková
Kateřina Sejková
Publikováno 8. 11. 2019

Citróny a sušená či kandovaná kůra z citrusů – pro mnohé z nás je to neodmyslitelná součást pečení či šálku čaje. Jejich konzumací ale často do těla dostáváme nejen potřebné vitaminy, ale i nebezpečné pesticidy. Organizace dTest jedovaté látky našla dokonce i v ovoci z ekologického zemědělství.

Spotřebitelská organizace dTest otestovala citronovou kůru na přítomnost více než 240 různých pesticidů. A našla jedovaté látky ve 12 z 20 testovaných produktů, tj. v 60 procentech. V laboratoři organizace prozkoumala šest druhů čerstvých citrónů v síťce, troje sušené citrusové kůry a 11 druhů kandované pomerančové, citrónové a cedrátové kůry.

 

"Kůra z čerstvých citrónů byla nejproblematičtější kategorií. Ve všech vzorcích jsme našli pesticidy. Mrzuté je, že to platí i pro oba zástupce bioprodukce, a to Tesco Organic Bio citróny a Billa Naše bio Organic Lemons. Tyto nálezy jsme proto hodnotili velmi přísně," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

 

"Citróny z Billy v našem testu propadly, protože obsahovaly rovnou dva pesticidy naráz. To je podle ministerstva zemědělství u ekologicky pěstovaného ovoce nepřijatelné, bez ohledu na koncentraci," dodala Hoffmannová.

 

 

Redakce TN.cz kontaktovala oba dotčené obchodní řetězce, Tesco i Billu, aby se k tomu vyjádřily. "Vyžádali jsme si přesné údaje o testovaném vzorku z časopisu dTest a jsme spojeni s naším dodavatelem, abychom mohli provést kontrolní testy. Celou věc důkladně prošetříme," řekl mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

 

"Šarže, jež byla testována společností dTest již není v prodeji, nicméně společnost Billa odebrala na základě této informace vzorek jiné šarže, který nyní analyzujeme na přítomnost pesticidů v nezávislé laboratoři. Společnost Billa bude případně jednat, a to samozřejmě ve prospěch ochrany zdraví našich zákazníků," vyjádřila se mluvčí Billy Dana Bratánková.

 

Zbylé čerstvé citróny z běžné neekologické produkce obsahovaly čtyři až deset reziduí pesticidů. I všechny tři testované sušené citrónové kůry v sobě měly pesticity, a to sedm až deset různých druhů. Naštěstí v povolených limitech.

 

 

"Nejčistější" byla kandovaná ovocná kůra. Z jedenácti vzorků laboratoř v osmi žádné pesticidy neodhalila. U zbylých tří se několik jedovatých látek proti škůdcům objevilo, neměly však problém s dodržením limitů. Na druhou stranu kandovaná kůra často obsahuje přídatné látky jako siřičitany, sorban draselný nebo umělá barviva.

 

Pesticidy i v malém množství škodí lidskému zdraví. Omytí ovoce většinou bohužel nepomůže s jejich odstraněním. Teplá voda sice dokáže z povrchu odstranit ochrannou vsokovou vrstvu, ale s pesticidy příliš nepohne, protože se některé z nich ve vodě špatně rozpouštějí.

 

Po internetu kolují různé "zaručené" tipy na to, jak zbavit ovoce od pesticidů. Omytý citrón prý například stačí na 15 minut vložit do roztoku tvořeného z 10 procent octem a z 90 procent vodou. Organizace dTest experiment provedla a zjistila, že "koupel" dokázala odstranit pesticidy pouze z 50 procent. Nic moc výsledek.

TN.cz