Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Potravinové normy

Tavené sýry už nejsou, co bývaly. Obsahují méně tuku i sušiny

Tavené sýry
Zdroj: Getty Images, Profimedia.cz
ilustrační foto

Jsou chutné s pečivem, nebo jenom tak. Řeč je o tavených sýrech. Podívejte se, jak se změnily normy pro tuto pochoutku a kolik současných sýrů by neprošlo podle starých standardů.

Redakce TN.cz srovnala nynější tavené sýry s dřívějšími, československými normami. A neprošel skoro žádný. Dřívější požadavky byly náročnější než ty současné.


Norma platná od roku 1958 určovala limity pro tavený sýr podle druhu sýru. Například tavený čedar měl vyšší laťku pro obsah tuku v sušině než tavený ementál. Norma měla také přesně definované minimální obsahy tuku, sušiny a tuku v sušině. Nadto ještě bylo určeno optimální pH.


Na druhou stranu, norma rozlišovala pouze ementál, čedar a nivu. Na například tavenou goudu tak předpis neexistoval.


U tavených sýrů se dříve navíc bodově hodnotily smyslové požadavky, jako například vzhled, existovala vyšší a nižší třída jakosti. Podrobnější bodování vstoupilo pak do platnosti v roce 1974. Od tohoto postupu se již ustoupilo.

 

 


V naší tabulce máme čtyři tavené čedary, které najdete na pultech českých obchodů. Podle staré normy by prošel bez problémů pouze čedar Président. Ze dvou sledovaných tavených ementálů by neprošel ani jeden. Mají nízký obsah sušiny i tuku a hraniční obsah tuku v sušině.


I velká část ostatních sýrů by měla problém projít, a to především kvůli nízkému obsahu sušiny. Některé sýry však nelze starou normou dost dobře posuzovat. Jedná se hlavně o dietní sýry, které mají schválně nižší obsah tuku sušiny i tuku v sušině.

 


Minimální obsahy tuku a sušiny nejsou stanovené od roku 2000. Nynější norma rozlišuje pouze nízkotučný a vysokotučný tavený sýr. Vysokotučný musí mít nejméně 60 procent tuku v sušině, nízkotučný sýr pak nejvíce 30 procent. Laktóza nesmí přesáhnout 5 procent. Tavené sýry musí mít uvedený obsah tuku v sušině, nebo obsah tuku a sušiny. Musí být uchovávané při teplotě 4 až 8 stupňů.

rod TN.cz