Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

srovnání

Šunkové salámy: Jak moc se změnily od dob Československa

Šunkový salám
Zdroj: Getty Images
Ilustrační foto

Mezi nejoblíbenější měkké salámy patří šunkový. Chutná ale pořád jako za časů našich babiček a rodičů? Jak se jeho složení změnilo v průběhu let? Redakce TN.cz srovnala šunkový salám tak, jak se vyráběl v Československu podle technické normy z roku 1977 a jak vypadá nynější nabídka a jaké jsou požadavky na složení.

V dobách Československa se na výrobu 100 kil šunkového salámu používalo 81 kilo masa z vepřových kýt, 7,3 kila hovězího a 11,5 kila vepřového masa. Celkově tady 99,8 kilo masa. Čísla zveřejnily Řeznicko-uzenářské noviny. Šunkový salám v konečné podobě obsahoval 89 procent masa, 82 procent vepřového a 7 procent hovězího.


Norma z roku 1977 dále vyžadovala, aby salám neobsahoval více než 70 procent vody a maximálně 20 procent tuku. Obsah soli byl stanovený na 2,3 procenta plus mínus 0,6 procenta. Na obal měla být použitá umělá střeva. Bylo povolené vepřové a hovězí maso.


Současné šunkové salámy podle normy z roku 2007 musí obsahovat minimálně 55 procent masa a nejvýše 20 procent tuku. Vyrábí se také z hovězího a vepřového masa, nepřipouští se ovšem strojně oddělené maso.

 


Na pultech českých obchodů je široká nabídka různých šunkových salámů, včetně těch uzených. Objevují se takové, které tak akorát splňují minimální požadavky současné normy na obsah masa, ale i ty, které mají více masa než šunkový salám podle receptury z roku 1977. V naší tabulce se objevují data, která na etiketách uvádí výrobci a prodejci.

 


Nynější salámy téměř ve všech případech obsahují méně tuku. Jen v několika případech přesáhnou průměrnou hodnotu 10 procent. Asi polovina ze srovnávaných výrobků neobsahuje žádné hovězí maso, další je mají ve velmi malém množství.

rod TN.cz