Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Zdravě se jen tváří

Test snídaňových cereálií: Místo vlákniny jen cukr a tuk

Snídaně
Zdroj: Getty Images
Michaela Trochová
Michaela Trochová
Publikováno 14. 1. 2020

 

Mějte na paměti, že snídaňové cereálie jsou víceméně sladkost. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné kontrolovat množství, které nasypete do misky.

 

Výběr v obchodech je pestrý, sledujte nejen líbivé slogany a obrázky na obalu, ale i informace o složení. Vedle kukuřičných a pšeničných lupínků můžete najít i směsi s ovesnými, žitnými, ječnými nebo pohankovými vločkami. Zaměřte se na vyšší podíl vlákniny a bílkovin, u kakaovo-čokoládových na skutečný podíl kakaa.

 

Samotné lupínky vám nechutnají? Dochutit je přece můžete doma čerstvým ovocem, marmeládou nebo pravým kakaem. Pokud už kupujete namixované směsi, než čokoláda je lepší volba sušené ovoce a ořechy, které vám dodají potřebné vitamíny, minerály a zdravé tuky.

 

 

Určitě není na škodu, uvádí-li se na obale právě přidané vitamíny. Je však dobré mít na paměti, že ideální je přijímat vitamíny přirozeně v surové stravě, nikoli ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích.

 

Vybírejte produkty, které obsahují co nejméně cukru, najdete i nedoslazované cereálie. Všímejte si i dalších přidaných cukrů, které se mohou skrývat pod různými názvy, jako jsou koncentráty ovocných šťáv nebo sirupy.

 

Zdravější variantou snídaně je například doma připravená kaše (třeba z ovesných vloček, rýže či jáhel) posypaná kvalitní nastrouhanou čokoládou. Příprava nezabere o moc času více, v zimě ji můžete připravit i teplou, což je v chladná rána bonus navíc.

1
2
TN.cz