varování pro houbaře

Test sušených hub: Téměř všechny obsahovaly těžké kovy a pesticidy

Sušené houby
Zdroj: dTest
Ilustrační snímek
Kateřina Sejková
Kateřina Sejková
Publikováno 16. 9. 2020
Téma:

Češi jsou národem houbařů. Houby rádi sbírají, nakupují v obchodech a připravují z nich všelijaké pokrmy. Oblíbené jsou i v sušené podobě. Spotřebitelská organizace dTest se proto rozhodla na několika vzorcích provést test a zjistit, zda sušené houby obsahují nebezpečné látky.

Sušené hřiby, lišky, Jidášovo ucho či shiitake - ať už jste milovníci tradičních českých hub, nebo cizokrajných, v obchodech a e-shopech si vyberete. Prodejci nabízejí v sušené podobě rozmanité odrůdy hub. Organizace dTest se rozhodla otestovat celkem deset druhů.

 

Pět z nich tvořily houby lesní, které běžně rostou v Česku, dalších pět představovaly cizokrajné houby typické pro asijskou kuchyni. Pro zajímavost do testu byly přidané i tři vzorky podomácku usušených hub z Lužických hor, Pošumaví a Liberecka.

 

"Zjišťovali jsme, zda jsou houby dostatečně vysušené a neukrývají plísně či jejich jedovaté produkty – mykotoxiny. Dále nás zajímalo, nakolik se v houbách objevují zdraví škodlivé těžké kovy. U hub nabízených komerčně jsme se pídili po pesticidech či oxidu siřičitém, kterým se někdy houby ošetřují proti tmavnutí," prozradila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

 

 

Při testování brala organizace v potaz i vlhkost. Baleným sušeným houbám vyhláška stanovuje vlhkost maximálně 12 %. Z tohoto hlediska neměly žádné vzorky problém, ačkoliv dvoje Jidášova ucha (Golden Turtle Brand Black Fungus a Holoubek & pravnuci Černá houba) se do limitu vešla jen tak tak.

 

Co se plísní týče, nejlépe si vedly houby od Holoubek & pravnuci Hřib smrkový. Velmi dobré výsledky měly i výrobky Metro Chef Lesní směs z Makra a Holoubek & pravnuci Černá houba.

 

"Tato část testu obecně dopadla dobře, neobjevili jsme žádné toxinogenní plísně, které mají schopnost vytvářet jedovaté látky, a ani mykotoxiny, které v potravinách přetrvávají i poté, co je samotná plíseň zničena," vysvětluje Hoffmannová.

 

 

V další části testu organizace prověřovala přítomnost těžkých kovů a to už byly výsledky zajímavější. Sledovala výskyt arzenu, kadmia, olova, rtuti, mědi a chromu a naměřené hodnoty posuzovala podle vyhlášky, která už dnes platná není. Nyní limity platí už jen pro některé druhy čerstvě pěstovaných hub a jen pro olovo a kadmium.

 

Dobrou známku v testu dostaly pouze dva výrobky. "Více než polovina testovaných produktů neuspěla zejména proto, že se alespoň jeden ze sledovaných prvků blížil přípustnému limitu v rámci vyhlášky," informovala organizace.

 

 

Problematické byly i podomácku usušené houby a to zejména kvůli přítomnosti kadmia. Houby z Lužických hor tehdejší limit překročily o téměř 100 % a zbylé dva vzorky byly na 75 %.

 

Zjišťování pesticidů bylo složitější, protože zákonné limity se vztahují na ovoce a zeleninu. "U hub je maximální povolené množství pesticidů stanoveno jen pro čerstvé houby. Zjištěné hodnoty jsme proto přepočítávali a zohledňovali, zdali se jednalo o houby lesní nebo pěstované," říká Hoffmannová.

 

A výsledek? Téměř ve všech vzorcích bylo zbytkové množství pesticidů. Výjimkou byly shiitake značky Holoubek & pravnuci, které neobsahovaly žádné prověřované látky. Metro Chef Lesní směs z Marka naopak dopadla v testu špatně - naměřené látky překročily maximální limit.

TN.cz