letní grilování

Tipy na 7 báječných dipů, které si zamilujete! Nechte se inspirovat

Dipy pro grilování
Zdroj: Profimedia

Letní teploty přímo navádí ke stolování pod širým nebem. Vy připravujete posezení s přáteli, na grilu už voní zeleninové hranolky, maso nebo například mořské plody. Čím ale chuť zeleniny a masa ještě vylepšit? Vyzkoušejte některý z těchto dipů!

Nemáte rádi kupované omáčky, nebo nechcete návštěvě servírovat obyčejný kečup? Přinášíme Vám tipy na sedm skvělých dipů, které vyzdvihnou chuť připravovaných potravin a z vás udělají masterchefa!

 

Ptáte se, proč připravit zrovna dip? Nebude jednodušší koupit omáčky, které všem chutnají? Velkou výhodou dipů není jen jejich chuť, ale i to, že se skvěle hodí nejen k masu ale i ke grilované zelenině, mořským plodům nebo například ovoci. 

 

Pokud si dip připravíte doma, získáte záruku kvality a čerstvosti. Jelikož existuje nespočet druhů omáček a dipů, můžete si sami připravit dip přesně padnoucí k vámi grilovaným pokrmům.

 

 


Při vymýšlění můžete využít vlastní fantazii. Základem bývá bílý jogurt, majonéza nebo zakysaná smetana, které můžete kombinovat s nejrůznějšími surovinami a vytvářet tak nové chutě.

 

Výhodou bílého jogurtu je i nízká energetická hodnota, kterou v létě ocení především ženy. Jeho přípravou nestrávíte déle, jak patnáct minut a cenově jsou velmi nenáročné.

 


Nechte se inspirovat 7 recepty na dipy, které si zamilujete!


1.Česnekový dip s olivovým olejem

- 250g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- kvalitní olivový olej
- sůl, pepř
- bylinky z vlastní zahrádky
- citron

Postup: Nejprve si do misky připravíme jogurt, do kterého přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a postupně přidáváme olivový olej. Zakápneme citronem. Někdo má radši kyselejší chuť, proto doporučujeme neustále ochutnávat. Nakonec přidáme nasekané bylinky a opět vše dobře promícháme, aby se všechny chutě spojily dohromady. Tento dip je skvělý k zelenině.


2. Dip s gorgonzolou

- 150ml zakysané smetany
- gorgonzola
- pepř, sůl
- citron
- 1 lžíče majonézy

Postup: Do misky vložíme zakysanou smetanu. Sýr s modrou plísní si najemno nastrouháme a přidáme ke smetaně. Vmícháme majonézu a citronovou šťávu. Nakonec můžeme přidat pepř a osolit. Se solí pracujeme opatrně, sýr je hodně slaný.

 

 

3. Hořčicový dip

- 1 zakysaná smetana
- 1 stroužek česneku
- kvalitní dijonská hořčice
- sůl, pepř
- kapka citronu

Postup: Do misky vyklopíme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Vše promícháme a přidáme trochu hořčice. Doporučujeme hořčici vmíchávat po troškách. Pokud máte rádi výraznější chutě, hořčice přidejte víc. Dip se skvěle hodí k zelenině i masíčku.

 


4. Medový dip s chilli

- kelímek kvalitního bílého jogurtu
- sůl, pepř
- chilli koření
- med
- podle chuti hořčice

Postup: V míse smícháme bílý jogurt se lžící medu, špetkou chilli a troškou hořčice. S hořčicí zacházejte velmi opatrně, stačí přidat pouze troška, je výrazná a výslednou chuť by mohla zkazit. Vše smícháme a dochutíme solí a pepřem. Dip je výborný v kombinaci s grilovaným masem.


5. Tvarohový dip s pažitkou

- vaničku plnotučného tvarohu
- čerstvá pažitka
- sůl, pepř
- česnek
- 2 lžíce bílého jogurtu

Postup: Pažitku nasekáme najemno a smícháme společně s tvarohem a prolisovaným česnekem. Míchejte opravdu důkladně, ať je tvaroh správně nadýchaný. Přidáme dvě lžíce kvalitního bílého jogurtu a opět promícháme, nakonec dosolíme a přidáme pepř. Tvaroh je výborný například se zeleninou.

 


6. Kari dip s cibulkou

- 1 menší cibulka (lze použít jarní cibulku)
- 1 lžička kari
- 2 lžíce majonézy
- kelímek kvalitního bílého jogurtu
- sůl, pepř

Postup: Nejprve si připravíme cibulku, kterou nakrájíme na velmi jemné kousky. V míse smícháme jogurt s majonézou a cibulkou. Přidáme kari koření,osolíme a opepříme. Kari dip je vhodný ke grilovanému kuřecímu masu.


7. Dip z červené řepy

- 200g uvařené červené řepy
- svazek jarní cibulky
- 200g zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř

Postup: Uvařenou řepu a šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek prolisujeme a přidáme k cibuli a řepě. Všechny nakrájené ingredience vložíme do mixéru a opatrně rozmixujeme. Poté přidáme zakysanou smetanu a podle chuti osolíme a opepříme. Tento dip je vhodný k mořským plodům.

Související témata:
sik TN.cz