Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Grilovací speciál

Tipy na jednoduché a chutné recepty, které zvládnou i vaše děti!

Grilovací rodina
Zdroj: Getty Images

Prázdniny už jsou za dveřmi a vy chystáte grilování, na kterém budou i děti? Lámete si hlavu, jaké jim připravit jídlo? Chcete aby bylo zdravé a přitom chutné? Grilování už dávno neznamená špekáčky. Zkuste připravit jídlo, které bude chutnat nejen vašim dětem, ale i Vám!

Jste nervózní z pobíhajících dětí kolem grilu? Není nic jednoduššího, než je zapojit do příprav. Bude to velká zábava pro celou rodinu. Nezapomeňte jim připravit zástěru, velkou mísu a ingredience na jednotlivé marinády.

 

Přinášíme vám několik receptů, které skvěle chutnají a zároveň jsou velmi jednoduché na přípravu, takže je hravě zvládnou i vaše ratolesti. Z grilování se tak rázem může stát zábava pro celou rodinu!

 


Předkrm.: Grilovaná zelenina

Už jste někdy vyzkoušeli grilovanou zeleninu? V první řadě si dobře vyberte, jakou zeleninu budete grilovat. Vyzkoušet můžete i žampiony, cibuli, papriky, rajčata, brambory nebo lilek. Doba přípravy se liší, proto pečlivě vybírejte, co na gril dáte.

 

Náš tip: Grilované žampiony s bylinkovou nádivkou
- středně velké žampiony
- bylinky
- eidam, nebo sýr, který se rozteče (niva, hermelín,..)
- sůl, pepř
- olivový olej
- můžete přidat cibulku, rajče, ...

 

Postup: Nejprve odkrojte nožičky od žampionů. Hlavičku očištěte. Nohu nakrájejte na malé kousky a hoďte do misky, ve které budete připravovat náplň. K nádivce přimíchejte nasekané bylinky, nastrouhaný sýr a podle chuti cibulku nebo rajče. Vše osolte a opepřete. Se solí postupujte opatrně, dle typu zvoleného sýru. Pokud budete používat nivu, sůl dávat nemusíte. Hotovou směsí naplňte žampiony, zakápněte olivovým olejem a dejte na gril. Grilujte10-15 minut, dle velikosti žampionů.

 

 

 

 

Hlavní chod: Kuřecí maso

Kupované grilovací koření není pro děti příliš vhodné. Raději ho zkuste nahradit ingrediencemi ze zahrádky.  Stačí použít pár čerstvých bylinek a už si ani nevzpomenete, že jste žádné koření nepřidali.

 

 

Náš tip: Kuřecí maso v česnekové marinádě

Tento recept je vhodné připravit den před grilovaním, aby marináda dobře vynikla. Díky bílému jogurtu se maso zjemní a zabráníte tak jeho vysušení.

- kuřecí prsa
- český česnek
- sůl, pepř
- bylinky
- bílý jogurt
- olej


Postup:
Kuřecí maso očistěte, omyjte a lehce z obou stran posolte a opepřete. V míse si připravte bílý jogurt s kapkou oleje. Do směsi prolisujte několik stroužků česneku. Vše záleží na tom, pro jak velké děti maso připravujete a zda mají rádi česnek. Pokud máte čerstvé bylinky ze zahrádky, můžete je nasekat a přidat do oleje s česnekem. Do vzniklé marinády přidejte kuřecí maso a nechte v lednici odležet, nejlépe do druhého dne. Grilujte opatrně, bílý jogurt má tendenci se připalovat.

 

 

Dezert: Grilované ovoce

Pochybujete nad tím, že ovoce se dá grilovat? Pokud ano, doporučujeme vyzkoušet náš tip. Připravit a ogrilovat ovoce není nic těžkého. Zároveň tím vyřešíte sladkou tečku na závěr vašeho grilování.

 

 

Náš tip: Grilovaná jablka
- jablka
- máslo
- rozinky
- mandle
- cukr

Postup: Jablka vydlabejte tak, aby vznikla "mistička". Mezitím si v misce smíchejte jedno nastrouhané jablko, rozinky, nasekané mandle a trochu cukru. Vzhledem k tomu, že připravujete pokrm pro děti, doporučujeme použít hnědý cukr, který je zdravější. Pokud máte sladká jablka, cukr můžete úplně vynechat. Směsí naplňte vydlabaná jablka a zalijte rozpuštěným máslem. Jablka grilujte 35-40 minut.

sik TN.cz