odborník radí

Tloustneme více po cukrech, nebo tucích? Podívejte se, co omezit

Hubnutí
Zdroj: Thinkstockphotos
Téma:

Tloustneme více po tucích, nebo po cukrech? A čemu bychom se tedy měli více vyhýbat? Tyto a další otázky si kladou lidé čím dál častěji, jenomže odpovědi se už tak často nedopátrají. Na tyto otázky odpověděla nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Thomayerovy nemocnice v Praze a vysvětlila, jak to s cukry a tuky ve skutečnosti je.

"Především je důležité si uvědomit, že diety a způsob výživy jsou u každého člověka individuální. Co funguje u jednoho, nemusí nutně u druhého," vysvětlila na úvod Tomešová.

 

"Lidé si často představují tuky a cukry jako něco zlého, nezdravého, co jim škodí, po čem musí přibrat. Většinou nejsou vůbec schopni rozlišit, které tuky a sacharidy jsou pro tělo prospěšné, a které nikoliv. Paradoxně však většina pacientů, která za mnou přijde, má nedostatečný jídelníček. Stravují se nedostatečně a v podstatě trpí podvýživou, přestože jsou obézní," dodala nutriční terapeutka.

 

Podle Tomešové je důležité, aby strava byla vyvážená a zahrnovala vše, z čeho si tělo následně vytváří energii. Včetně bílkovin, rostlinných tuků a tzv. dobrých cukrů.

 

"Pacientům doporučuji omezit cukry nezdravé. To jsou právě ty, které se skrývají ve sladkostech, čokoládách, bonbónech, slazených limonádách, ale také v pečivu. Ty nahradíme ovocem a zeleninou, kterých doporučuji jíst neomezené množství, pokud pacient nemá jiné zdravotní omezení," vysvětlila Tomešová, jak je to s cukry.

 

"Tuků se lidé paradoxně bojí více než cukrů, přestože těch je většinou ve stravě spíše nedostatek. Přitom tuky z rostlinných olejů nebo živočišný rybí tuk jsou pro zdraví a přísun energie nezbytné. Tuky naopak pacientům do jídelníčků doplňuji. Samozřejmě nelze konzumovat denně například chleba s máslem, se sádlem a slaninou, ale tuky ve stravě nesmí chybět," dodala.

 

Jako nutriční terapeutka se Jitka Tomešová setkává s širokou škálou pacientů. Přiznává však, že nejlepších výsledků s nimi dosáhne právě tím, že omezí nezdravé cukry a naopak doplní do jídelníčku bílkoviny.

 

 

"Tím, že jim snížím přísun cukrů v podobě sladkostí a limonád a naopak zvýším přísun bílkovin, se tělu dodá dostatek výživy a má z čeho čerpat energii. Přísunem bílkovin docílíme také toho, že se pacient zasytí a nemá pak potřebu se přecpávat sladkým," pokračuje odbornice.

 

"V rámci toho navyšuji i přísun masa. Z něj mají lidé také často strach, tak ho raději nejedí vůbec a pak se diví, že jsou bez energie a mají zdravotní potíže," vysvětlila Tomešová.

 

Na závěr doplnila, že základem každé diety je snídaně, kterou většina pacientů vynechává: "Snídaně vyživí tělo a dodá mu energii na dlouhou dobu. Pacienti jsou překvapeni, že po vydatné snídani vydrží déle bez kávy nebo se hned nepřecpávají sladkým."

 

"Při sestavování jídelníčku myslete především na celkovou bilanci energie. Strava vyživuje tělo, dodává mu sílu a energii. Nemá mu přitěžovat. Správný jídelníček a přiměřená fyzická aktivita jsou klíčem nejen k ideální tělesné váze, ale také k pevnému zdraví. Na to by měli lidé pamatovat především," doplnila Tomešová.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tuky, zdravé i zákeřné! Jak se v nich konečně vyznat?
I po ovoci a zelenině kyneme! Na jaké druhy si dávat pozor!

kik TN.cz