Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

výsledek kontroly inspekce v šoku

Smažené jídlo v Česku? Připravují ho v těchto černých hnusech!

Kontrola fritovacích olejů
Zdroj: Státní zemědělská a potravinář. inspekce

Každá čtvrtá restaurace nebo fastfood v Česku připravuje smažená jídla v odporných podmínkách. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vloni odebraly téměř stovku vzorků fritovacích olejů. Více než čtvrtina z nich byla nevyhovující a pokrmy nepoživatelné. Podívejte se na přehled restaurací, které připravovaly jídla ve zčernalém oleji.

Při kontrolní akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

 

"Fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení byly nevhodné k lidské spotřebě," sdělil Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 

14

GALERIE: Čtvrtina restaurací neprošla při kontrole

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola fritovacích olejů

Hodnocení:

 

Přepálené oleje se vyskytovaly v 26 % zkoumaných restaurací. Inspektoři olej hodnotili nejen senzoricky podle vůně, chutě a barvy, ale i laboratorně. Zároveň zkoumali přítomnost zuhelnatělých zbytků. Inspektoři rovněž kontrolovali také dodržování hygienických zásad při fritování a v několika případech zjistili znečištění fitézy ztuhlými mastnými nečistotami. 

 

 

Pokrmy připravené na připáleném nebo nevhodně použitém tuku mohou být v některých případech i karcinogenní. "Vzhledem k neuspokojivým výsledkům akce bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozech společného stravování pokračovat i v budoucnu,“ upozornil Kopřiva.

 

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

 

Podívejte se na seznam restaurací, které neprošly. Najdete je i ve Vašem městě?

 

mj TN.cz