galerie Zdravá strava

Trendy ve stravování: Těchto 17 potravin bude letos hitem!

Tremdy ve stravování koláž
Zdroj: Profimedia

I stravování podléhá trendům a módním vlnám. Vedle různých dlouhodobých trendů, jako je vyhledávání bezlepkových potravin, nahrazování produktů z normální mouky produkty celozrnnými, či různých speciálních diet jako paleo dieta, se objevují i trendy sezónní. Podle odborníků z webu HealthyPanda.net letos pofrčí třeba kedlubny, kuskus, sušené maso (Jerky) či semínka všeho druhu.

1. Zeleninové spirály
Objevily se už v předchozích letech, ale kuchaři je v letošním roce budou využívat ještě více. Zelenina nastrouhaná na tenké nudličky připomínající špagety nabízí šéfkuchařům novou možnost, jak jídla obohatit o zdravou syrovou zeleninu.

 


2. Naklíčená zrna

Konzumace klíčků je stále populárnější. A stále více lidí konzumuje také naklíčená zrna obilí. Jsou plná živin a přitom byly jen velmi málo upravovány. Výrobci je stále více přidávají i do mouky, ze které vyrábějí crackery, tortily nebo cereálie. Zrna sklizená jakmile začnou klíčit jsou bohaté na vitamíny a minerály, včetně zinku a železa

 


3. Kedlubny

Podle webu HealthyPanda.net bude letos kedlubna králem zeleniny. Odborníci oceňují, že má jen 27 kalorií na 100 gramů a přitom je chutný a mnoho konzumentů jej preferuje v syrovém stavu, kdy obsahuje nejvíce živin.

 

GALERIE: Trendy ve zdravé výživě v roce 2016

1
/
17
Zdroj: Profimedia
Trendy ve stravování 2016 - 2 ; Zeleninové spirály

 


4. Fermentované potraviny

K fermentovaným potravinám bude sahat stále více lidí coby k náhradě cukru. Poletí věci jako nakládaná zelenina, kimči či kyselé zelí.

 


5. Popcorn s příchutí mořských řas
Popcorn patří mezi zdravější pamlsky. Obsahuje totiž velké množství vlákniny a žádný lepek. Koření vyráběné z mořských řas je navíc velmi zdravé a odborníci očekávají, že se takto okořeněný popcorn v letošním roce ještě více rozšíří

 

 


6. Jerky (sušené maso)
V roce 2016 by měl pokračovat i skvělý trend, kdy lidé mění sladkosti za sušené maso. To obsahuje málo cukru, hodně proteinů a výraznou chuť, která lidi přitahuje.

 


7. Hummus

Kaše z rozmačkané cizrny je populární především na Blízkém východě, ale šíří se do celého světa. Výrobci potravin se tohoto trendu chytili a začínají nabízet i různé příchuti, kupříkladu hummus s příchutí arašídového másla

 

 


8. Kořeny Macy
Bylina z peruánských And připomíná ředkvičku. Těm, kteří ji jedí pravidelně, doplňuje energii, zlepšuje náladu a zlepšuje celkový zdravotní stav. Navíc má v kuchyni široké využití, od přísady v polévce po ingredienci, ze které se dá umlít mouka na pečení zákusků.

 


9. Jídlo z pánve na muffiny
Z formy na muffiny nemusí vzejít jen skvělé dezerty. Pánve se dají využít širokým způsobem a péct se v nich může muffin se zeleniny či zdravého masa. Healthypanda.net předpokládá, že v letošním roce pánve stále více lidí využije i k přípravě jiných jídel, než desertů.

 

 


10. Vlastnoručně připravované "globowls"
V roce 2016 bude trendem míchání chutí a pokrmů patřících do různých etnických skupin, tzv. Global Bowls. Prostě si vezměte cokoliv vám chutná z různých světových kuchyní a zamíchejte to dohromady do jedné misky.

 


11. Brinner
Slovo složené z anglických Breakfast a Dinner, tedy snídaně a večeře. Tento trend spočívá v nahrazování večeří tím, co byste si normálně dali ke snídani - míchaná vajíčka s fazolemi, ovoce a jogurt nebo tacos se zeleninou a masovou směsí

 


12. Zmražené hotovky projdou revolucí

Nabídka jídla, které koupíte v supermarketu, dáte do mrazáku a večer po příchodu z práce rozmrazíte a sníte u televize, se v průběhu letošního roku výrazně rozšíří. Velcí výrobci totiž začínají experimentovat s novými kombinacemi, které brzy rozšíří nabídku na pultech supermarketů

 

 


13. Větší zájem o různá semínka

Jíst semínka pro nás bude stejně normální, jako jíst ořechy. Stále více je najdeme v salátech, různých tyčinkách, cereálních směsích a podobně. A těšit se můžeme na skutečně bohatou nabídku. Jedna ze společností zaměřujících se na raw stravu už experimentuje třeba s melounovými semínky

 


14. K hlavnímu jídlu salátový box

Salát prodávaný v krabičce bude vašim plnohodnotným jídlem. Prostě protřepete krabičku, která bude kromě zeleniny obsahovat proteiny, semínka, ořechy a dresing a budete se moci zakousnout.

 


15. Probiotické už nebudou jen jogurty
Probiotika čeká velké rozšíření. Tyto zdravé bakterie už dnes najdeme v jogurtech nebo kefíru. Letos se ale objeví třeba v nápojích. Budou ukryty ve víčku a při otevření se promíchají s nápojem. Najdeme je třeba také v koktejlech a smoothies

 

 


16. Čokoláda, jakou jste předtím neochutnali
Organicky vypěstované kakao z Dominikánské republiky otevírá nové možnosti pro cukrovinky. Z něj vyrobené produkty mají sladkou chuť, ale obsahují nerafinovaný cukr s kokosů. V takové čokoládě nenajdeme mléčné produkty, sóju a lepek, je proto vhodná i pro lidi s různými dietami. Každá tabulka obsahuje 72 % kakaa.

 

17. Paleo zákusky
Další popularitu si získají také zákusky bez mléka a lepku, zato plné zdravého ovoce a zeleniny s osvěžující nasládlou chutí, které neobsahují žádná uměla sladidla, příchutě, barviva nebo rafinovaný cukr
 

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve Full HD a bez reklam na Voyo.cz

Související témata:
vbo TN.cz