CO S POTRAVINAMI?

Třetina potravin končí v koši! OSN ocenila obchodníky, kteří neplýtvají

Soběstačnost
Zdroj: TV Nova
David Mimra
David Mimra
Publikováno 29. 9. 2020
Téma:

Plýtvání potravinami je stále problém. Na cestě od farmářů ke spotřebitelům se stále zhruba třetina jídla každý rok vyhodí do koše. Pandemie Covid-19 situaci ještě zhoršila. OSN nyní ocenila obchodníky, kterým se daří plýtvání snižovat.

Cílem OSN je snížit do roku 2030 celosvětový potravinový odpad o polovinu, ale podle organizace je svět od dosažení tohoto cíle žalostně daleko. Společnost Tesco ve střední Evropě nicméně dokazuje, že správným přístupem je možné polovičního snížení dosáhnout.

 

Skupina při OSN, jejímž cílem je urychlit pokrok směrem k dosažení cíle neplýtvat potravinami, publikovala svoji pravidelnou výroční zprávu. Podle ní musí více vlád i společností přijmout akční plán pro omezení plýtvání a zavázat se k publikování příslušných údajů, má-li být tento cíl splněn.

 

 

V letošní zprávě OSN bodovala společnost Tesco. Od prvního zveřejnění údajů o potravinovém odpadu v letech 2016/2017, se firmě podařilo snížit objem potravinového odpadu o dvě třetiny. “Při srovnání plýtvání potravinami s celkovým prodejem potravin se plýtvání snížilo o 58 %, což znamená, že pouze 0,69 % potravin, které Tesco prodává, nyní končí v koši. Cíle udržitelného rozvoje OSN tedy společnost dosáhla již deset let před stanoveným termínem,“ uvedla firma.

 


Ve střední Evropě má Tesco 773 obchodů, které darují potravinové přebytky bezpečné k lidské spotřebě potravinovým bankám a dalším charitativním organizacím, které se starají o lidi v nouzi. Doposud Tesco takto v regionu darovalo více než 100 milionů porcí jídel. V případě, že potraviny nelze darovat, jsou využívány jako krmivo. Vyhodí se tedy jen to, co skutečně nelze v praxi dále využít.

 

 

OSN ocenila také obchodníky Campbell’s a Arla Foods. Klimatická nouze znásobená dopady Covid-19 zvýraznila potřebu aktivně řešit plýtvání potravinami.

Související témata:
TN.cz