Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

grilovací speciál

Udržte si přes léto štíhlou linii! Rady a tipy jak grilovat zdravě

Grilování
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

Venku je hezky a vy řešíte, jaké volné oblečení si vzít, abyste zakryli nafouklé břicho? Není se čemu divit, léto přímo láká k pojídání opečených špekáčků a dalších kalorických bomb. Když se ale chce, i grilování může být zdravé. Držte se těchto rad a vaše tělo vám zaručeně poděkuje!

Celé jaro jste se snažili hubnout do plavek, ale s příchodem léta šla veškerá snaha vniveč? Samé grilování, popíjení s přáteli a tahle letní pohodička už se začíná podepisovat na vašem těle. Pořádně s tím zatočte a začněte o jídle přemýšlet jinak! Stačí změnit pár návyků a výčitky rázem zmizí.


Grilování je samo o sobě zdravé, jen je třeba myslet na to, jak maso a ostatní pochoutky připravujeme a co vlastně jíme. Nejvhodnějším masem jsou ryby, drůbež nebo libové hovězí. Pokud chcete používat marinády, rozhodně volte spíše kyselejší, po kterých se maso zapouzdří a zabráníte tím tak odkapávání většího množství šťávy.

 


Nejlepším pomocníkem jsou v dochucování masa čerstvé bylinky. Když je maso čerstvé, má samo o sobě výbornou chuť a není proto potřeba ho přebíjet výraznými chutěmi marinád. Pokud chcete maso do marinády naložit, připravte si ji raději sami doma, budete tak mít přehled o tom, co marináda obsahuje.


S olejem nebo bez?

V poslední době padá často otázka, jaký olej používat a zda vůbec. Většina lidí volí olivový olej. Ten se ovšem ke grilování příliš nedoporučuje. Mnohem lépe uděláte, když ho využijete do salátů nebo všeobecně studené kuchyně. Když už se rozhodnete pro olej, zvolte raději řepkový.

 


Co podávat jako přílohu?

Pokud chcete jíst opravdu zdravě, vynechat byste měli veškeré pečivo. Jestli ale nějaké potřebujete k jídlu přikusovat, kupte rozhodně celozrnné. Nejlépe samozřejmě uděláte, když si k masu přidáte čerstvou nebo grilovanou zeleninu. Skvělé jsou také brambory pečené v alobalu.


Abyste dodali vaší pochoutce ještě lepší chuť, připravte si doma dip ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Stačí přidat prolisovaný stroužek česneku, nasekat čerstvé bylinky, trochu osolit a máte dip přímo padnoucí ke kuřecímu masu s grilovanými brambůrky.

 


Čím vše zapíjet?

Pitný režim je zvláště v létě opravdu důležitý. Nejlépe uděláte, když vynecháte veškeré slazené perlivé nápoje a dáte přednost kohoutkové vodě. Ochutit ji můžete například plátky citronu a snítky máty. Stejně tak je možné použít maliny, jahody, borůvky nebo třeba okurku a zázvor. Pro výraznější chuť vhoďte ovoce do vody několik hodin předem a dejte do lednice.

sik TN.cz