Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 14. 12. 2017
kuchařka vánoční inspirace

Vánoční kapr 8x jinak! Zkuste jeden z netradičních receptů

Recepty z kapra
Zdroj: TN.cz/ Thinkstockphotos.com
Ilustrační foto

Kapr patří na štědrovečerní stůl stejně jako dárky pod stromeček. Neznamená to ale, že se musíte držet tradičního receptu ryby smažené v trojobalu. Vyzkoušet můžete i jednu z vánočních inspirací.

Na mnoha štědrovečerních stolech najdete místo ryby řízky, přesto by byla škoda v tento slavnostní den kapra neochutnat. Pokud už vám tradiční recept leze krkem, můžete zkusit obměnu.

 

Kapr na mandlích

 

1 kg kapra
4 stroužky česneku
50 g mandlí
1 citron
2 středně velké cibule
400 g másla
mletý pepř
sůl
olej
tymián

 

Omyté a osušené kapří podkovy pokapeme citrónovou šťávou a necháme hodinu odležet. Jednu nasekanou cibuli a utřený česnek zpěníme na rozehřátém oleji, pak přidáme tymián. Na pánev vhodíme nasekané mandle a osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní druhou cibuli (nakrájenou na silnější kolečka). Na cibuli položíme porce ryby, poklademe plátky másla a směsí osmažené cibulky, česneku a mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 stupňů 20 minut.

 

 

Kapr s jablky a sýrovou krustou

 

1 kg kapra
2 jablka
20 dkg šunky
20 dkg tvrdého sýru čedar
4 lžíce hladké mouky
máslo
pepř, sůl
olej
citrón

 

Kapra pokapeme citrónovou šťávou. Poprášíme podkovy hladkou moukou a zprudka opečeme na oleji. Vymažeme pekáček máslem a skládáme vedle sebe osmaženého kapra, každou podkovu zasypeme šunkou nakrájenou na nudličky a nastrouhanými jablky. Pokapeme máslem, osolíme a opepříme. Poté vložíme do rozpálené trouby. Zapečeme asi na 15 minut, poté posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi ještě 10 minut.

 

 

Smažený kapr naložený v pivu

 

1 kg kapra
500 ml piva
3 vejce
400 g strouhanky
100 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř
olej
čerstvá petrželová nať
citrón

 

Omyté a osušené podkovy vložíme do mísy a zalijeme je pivem, přetáhneme potravinovou fólií a zhruba na hodinu dáme do ledničky. Mezitím v jedné misce rozšleháme vejce se solí a pepřem, v druhé misce smícháme strouhanku s parmazánem. Poté kapra vytáhneme z piva, osušíme a obalíme nejprve ve vejcích a pak strouhankové směsi.
Obalené podkovy osmažíme v rozpáleném oleji. Na talíři ozdobíme petrželkou a citrónem.

 

 

Kapr v kukuřičných lupíncích

 

1 kg kapra
2 vejce
50 g škrobové moučky
150 ml mléka
100 g hladké mouky
300 g drcených kukuřičných lupínků
sůl, pepř
drcený kmín
olej

 

Porce kapra důkladně osolte a okořeňte trochou drceného kmínu. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšlehejte řidší těstíčko. Osolte ho a nechte chvíli stát. Pak porce kapra máčejte v těstíčku a vložte do mísy s rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Opatrně ze všech stran přimáčkněte lupínky k rybě. Poté kapra smažte na nízkém plameni, aby se lupínky nepřipálily.

 

 

Perkelt z kapra

 

1 kg celého kapra
2 cibule
lžíce mleté papriky
1 zelená paprika
3 rajčata
2 lžíce kečupu
sůl, pepř
olej

 

Kapří podkovy osolte a opepřete a nechte odležet. Z hlavy a vnitřností připravte vývar. Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Až zrůžoví, přidejte mletou papriku a krátce ji promíchejte s cibulí. Zalijte vývarem, promíchejte a přidejte na nudličky krájenou papriku a rajčata, nakonec kečup. Kapra podlijte, vložte do trouby rozpálené na 180 °C a duste zhruba 15 až 20 minut.

 

 

Kapří karbanátky

 

1 kg kapřího masa
200 g strouhanky
100 g špenátových listů
1 vejce
1 lžička majoránky
sůl, pepř
2 šalotky nebo malá cibule
4 lžíce oleje

 

K mletému kapřímu masu přidáme krátce spařený špenát, který nakrájíme nahrubo. Zbytek přísad společně s kapřím mletým masem dáme do misky a řádně promícháme. Nakonec zprudka smažíme na rozpáleném oleji.

 

 

Kapr v pivním těstíčku

 

1 kg kapra
3 vaječné bílky ušlehané do sněhu
250 g hladké mouky
300 ml piva
1 lžíce cukru
kmín
sůl, pepř
olej

 

Kapří podkovy osušíme, osolíme a opepříme. V misce vyšleháme sníh a pomalu do něj vmícháme zbytek přísad. Kapra v těstíčku necháme hodinu marinovat a poté zprudka osmažíme na oleji.

 

 

Pečený kapr na medu s ořechy

3 kg kapra
80 g másla
6 lžic medu
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička worchestru
100 g vlašských ořechů

 

Podkovy z kapra omyjeme a osušíme. Posolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozpustíme máslo, smícháme s medem, hořčicí a worchestrem. Částí směsi potřeme vnitřek kapra. Rybu vložíme do vymazaného pekáče, posypeme ořechy a přelijeme zbylou omáčkou. Zakryjeme alobalem a necháme péct asi 20 minut. Odstraníme alobal, kapra podlijeme trochou vody a dopečeme.

lud TN.cz