anketa co si dáte vy?

Vánoční menu podle Čechů: Zastánci kaprů se přou s řízkaři

Nejzdravější štědrovečerní jídlo
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com
Vondřichová
Kristýna Vondřichová
Publikováno 21. 12. 2019
Téma:

Na tom, že klasické štědrovečerní menu tvoří obalovaný kus masa a bramborový salát, se čtenáři TN.cz na facebooku takřka jednomyslně shodli. Jestli ten kus masa má ale být z ryby, nebo je lepší kuřecí či vepřový řízek, nebo rovnou vinná klobása, v tom už panují rozpory.

Anketa

Co traičně jíte při Štědrovečerní večeři?

Hlasovalo 1100 lidí.
A dotaz redakce TN.cz na to, co patří na vánoční stůl, rozpoutal mezi čtenáři bouřlivou diskuzi. Ačkoli tradiční kapr má stále věrné zastánce, počty členů řízkové brigády rostou.

 

O tom, že ryby nejsou o svátcích tak úplně na ústupu, svědčí spotřeba sedmi tisíc tun šupináčů, které Češi přes Vánoce zbaští. Kaprovi na štědrovečerním stole ale čím dál častěji dělá společnost i losos a tuňák.

 

Někteří milovníci exotických ryb se nebojí ani mečouna nebo mořského vlka. Roste také prodej mušlí, mořských řas a krevet a poptávka je i po jedovaté rybě fugu, jejíž nesprávná příprava může strávníkovi přivodit smrt.

Čeští strávníci si na facebooku TN.cz pochvalují tradiční kombinaci bramborového salátu a kapra či řízku. Zejména ty kuřecí a z krkovice jsou, zdá se, na vzestupu. "Tak u mě bramborový salát a řízek a ještě jednou řízek. Řízeček z kotletky a i kuřecí," píše Martina H. "Kapra u nás nikdo nejí, takže kuřecí a vepřový řízek, vinná klobása a škopek bramborového salátu," přidává se Alena Š.

 

Jiní konzumenti českého kapříka hájí a i v případě, že jeho masu sami příliš neholdují, o Vánocích v rámci zachování tradice se prý překonají a kapra si dají. Tradiční součástí řady štědrovečerních menu je i oblíbená vinná klobása, ale klasický český houbový kuba si mezi desítkami diskutujících našel jen jediného fanouška.

Milovníci kulinářských novinek velkou podporu nezískali. Losos byl jako náhrada kapra diskutujícími ještě tolerován, ale krevety a jiné exotické dobroty byly odsouzeny jako znevažování českých tradic.

 

"Měli bychom konzumovat naše potraviny, tak jsme nastavení a nemluvím ani o našich tradicích, to samé naše ovoce, vše je v tomto státě naruby. Co budou znát naše vnoučata, nějaké odporné ryby bez kostí? Nebudou vědět, že kapr patří na štědrovečerní večeři. Vždyť i Amíci dodržují díkuvzdání a pečou krocana, nezabíjejme Vánoce. Naše Vánoce!" rozčiluje se Alexandra K.

K americkému trendu pečeného krocana a šunky se někteří strávníci hlásili rovněž, většinou s odkazem na to, že buď neholdují rybímu masu, nebo se jim příčí tradice zabíjení kapra.

 

Ti tolerantnější z diskutérů prohlašují, že složení štědrovečerní tabule je záležitost jen těch, kteří u ní sedí a každý si tudíž může na Vánoce jíst, co je mu nejvíc po chuti.

TN.cz