OBLÍBENÁ POCHOUTKA

VELKÝ PŘEHLED špekáčků! Jak se změnily za 130 let a kolik mají masa

Opékání buřtů
Zdroj: Getty Images
Ilustrační snímek
Roman Dolejský
Roman Dolejský
21.7. 2020 5:50
Téma:

Špekáčky v České republice neodmyslitelně patří k létu. Opékané na ohni nebo na grilu jsou nedílnou součástí večerního posezení. Redakce TN.cz pro vás připravila velké srovnání jednotlivých výrobků, a to i s normami a recepturami za posledních skoro 130 let!

Oblíbeným jídlem se stal špekáček v Českých zemích již za Rakouska-Uherska. Od té doby se ale jeho receptura měnila. Podívejte se, jaké jsou rozdíly mezi nynějšími špekáčky na trhu a jak by obstály v porovnání s dřívějšími standardy.


Redakce TN.cz porovnávala špekáčky podle informací na etiketách, do srovnání zahrnula i buřty a špekáčky se sýrem. Ty nejlepší dosáhly na více než 90 procent masa, zatímco na opačné straně se umístily uzenky, které maso neobsahují ani z poloviny.

 


Na vrcholku jsou Farmářské špekáčky od Rýznara s 95 procenty masa, z toho asi tři čtvrtiny tvoří vepřové, zbytek hovězí. Obsah tuku je spíše vyšší, dosahuje 35 procent, soli zase tolik není. Přes 90 procent masa mají také Miroslavské špekáčky od společnosti Naše Miroslav. Přes 80 procent a výše se dostalo hned několik uzenin.


Naopak nejméně masa uvádí u svých špekáčků Masna Rosovice. Belzebub špekáčky mají jen 42 procent masa, k tomu 28 procent vepřového sádla. Jen o trochu lépe na tom jsou špekáčky od Kosteleckých uzenin. Z celkem tří výrobků se na 50 procent dostal jen jeden, ostatní mají pod.

 


Mezi nejtučnější špekáčky patří Farmářské špekáčky od Múúú Písek, které mají na 100 gramů 41,7 gramů tuku. Nejvíce soli mají špekáčky od Kosteleckých uzenin, a to 2,4 gramu na 100 gramů, naopak nejméně Špekáčky se sýrem od Váhaly s hodnotou 1,4 gramu na 100 gramů. Z klasických špekáčků jsou to pak Špekáčky extra 1978 od H&H Řeznictví s 1,7 gramy na 100 gramů.


První receptura špekáčků pochází z roku 1891, tehdy obsahovaly 50 procent hovězího zadního masa, 20 procent vepřového výřezu bez kůže a 30 procent špeku. První norma týkající se špekáčků vyšla v roce 1961. Podle ní nesměly obsahovat více než 33 procent tuku a 48 procent vody.

Anketa

Jak jste spokojení s nynějšími špekáčky?

Hlasovalo 954 lidí.

Norma se aktualizovala v roce 1977. Tuku mohlo být až 42 procent, vody maximálně 52 procent. Soli mělo být 2,2 procenta plus mínus 0,6 procenta. Podle receptury z roku 1977 měly špekáčky obsahovat 17,5 procenta vepřového, 17 procent slaniny a 38,5 procenta hovězího, což dělá celkem nejvýše 73 procent masa.


Další receptury pro špekáčky podle československých norem uvádí 58,9 kila vepřového a hovězího, k tomu ještě 1,5 kilo vepřové kůže a 27 kila sádla. Výběrové špekáčky měly celkem 68 kilo vepřového a hovězího, k tomu 30 kilo sádla. Receptury uvádí jak Řeznicko-uzenářské noviny z roku 2014, tak Václav Šedivý v knize České masné výrobky.

 


Špekáčků se týká i česká vyhláška aktualizovaná v roce 2016. Na výrobu je možné použít jen hovězí, telecí a vepřové maso. Musí obsahovat alespoň 40 procent masa a maximálně 45 procent tuku. Nelze použít strojně oddělené maso.


Mnohé nynější špekáčky by ve srovnání s dřívějšími normami a recepturami obstály, mají i podstatně více masa. Zhruba stejně velká skupina má pak masa méně, v některých případech se dostala sotva na dvě třetiny hodnot podle československých norem. Je tak dobré pečlivě sledovat, jaké hodnoty jsou uvedené na etiketě.
 

Poslanci chtějí změnu potravinového zákona. Nesmysl, říkají farmáři. Podívejte se na reportáž televize Nova:

TN.cz