Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Ochutnávání čokolády je náročná práce! A nezvládne ji každý

Pokud jednou ochutnáte kvalitní čokoládu, ta ze supermarketu vás už nejspíš neuspokojí. U správně čokolády se musí posoudit správný lom, vůně, barva a samozřejmě chuť. A ochutnávání čokolády je dokonce velmi náročná práce!

Za První republiky bylo Československo čokoládovou velmocí. Po 1. světové válce začal celý čokoládový průmysl upadat a Češi o kvalitní čokoládu ztratili zájem. To teď chce změnit degustátorka čokolády Šárka Robinson Pomahačová.

 


Práce jí je opravdovým koníčkem a vypadá to, že k ochutnávání je tak nějak předurčena. Jak o sobě Šárka prozradila, tak od mala očichává a ochutnává různé věci, dokonce vyzkoušela chuť dřevěného uhlí. Své degustátorské zážitky si dokonale pamatuje a to z ní činí výjimečnou ve svém oboru.

 

 


Šárka čokoládu v podstatě snídá, obědvá i večeří a bezpečně prý pozná asi 400 druhů čokolád. Musí posuzovat hořkost, sladkost, slanost, vůni, ale i tvar nebo lom. Abyste si čokoládu dokonale vychutnali, nesmíte ji v žádném případě kousat ale cucat. Kvalitní čokoláda by měla být dokonale hladká a když ji zlomíte, tak by měla lupnout.

 

 


V některých čokoládách rozpoznáte chutě, které by tam asi neměla co dělat. Je to především chuť rajského protlaku, kůže nebo dřeva. To je způsobeno především vadnými boby.
Za kvalitní čokoládu zaplatíte v průměru okolo 100 až 200 korun. I když to je trochu víc, než jsme zvyklí, stojí to za to. Oproti dobré lahvi vína je to pořád nízká cena. Pokud ovšem chcete to nejlepší, tak si pořiďte čokoládu Toak Chocolate. Za tabulku dobroty, která váží 50 gramů zaplatíte 8 tisíc korun.

 

 

 

Hořká, mléčná, tmavá nebo bílá. Kvalitní čokoláda se může díky kvalitním účinkům na naše zdraví směle řadit mezi superpotraviny. Nejnovější studie totiž prokázaly, že když sníme alespoň dva kousky čokolády týdně, snížíme riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 37 procent. Ale i tady platí: „Všeho s mírou.“
 

TV Nova