Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

video jak se vaří pivo

Vyzkoušeli jsme za vás: Jeden den sládkem v pivovaru

Pivo je v Česku bezesporu nejoblíbenějším nápojem. V hospodách a restauracích se o něj stará výčepní, během jeho výroby v pivovaru ale na vše dohlíží sládek. A právě jeho práci jsme se rozhodli tentokrát vyzkoušet!

Stát se na jeden den plnohodnotným sládkem nám umožnili v plzeňském pivovaru Gambrinus. A začali jsme hned pěkně zostra. Už krátce před devátou hodinou ranní, tedy v čase kdy většina lidí spíše snídá, jsme se zúčastnili první ochutnávky piva. Pivovarští odborníci totiž každé ráno degustují piva, která půjdou do distribuce. Díky nim se tak nestane, že by se na trh dostala vadná várka tohoto oblíbeného moku.

 

Po ranní degustaci pokračuje sládek na obhlídku jednotlivých pracovišť. Kontroluje výsledky z minulého dne, a to jak objemové, tak i analytické. Od lidí na varně, u kvašení, zrání, na fitraci a v dalších provozech pivovaru zjišťuje, k jakým došlo problémům, či zda dorazily všechny dodávky a v pořádku odešlo navařené pivo. Pro většinu je to dlouhodobá rutina, pracovníci na zdejší varně zde pracují průměrně více než 20 let.

 

 

Kromě samotného dohlížení na výrobu piva má ale sládek i řadu dalších povinností, od administrativy, logistiky až po bezpečnost práce. Ale nebojte se, při všem tom papírování a kontrolování si samozřejmě najde čas i na ochutnávání zlatavého moku. "Když jde sládek na to oddělení, tak samozřejmě ochutná i to pivo, které třeba není ještě připravené ke stáčení, ale jde na filtraci," popisuje svůj denní chleba obchodní sládek pivovaru Pavel Zítek. Platí zde ale jedna pivovarská zásada: "Sládek musí ochutnat, ale nesmí se opít," dodává Zítek s úsměvem.

 

A to není jen prázdná fráze, tady v pivovaru se na střízlivost opravdu dohlíží. Zaměstnanci procházejí každý den při odchodu z práce namátkovou kontrolou: "Počítač vybere náhodného zaměstnance a ten musí jít na dechovou zkoušku. Když nadýchá, tak se zjišťuje, jestli je ten konkrétní zaměstnanec oprávněný degustovat," vysvětluje Pavel Zítek. Tolerance pro sládky je okolo 0,2 až 0,3 promile, ke každému případu se ale přistupuje individuálně a případné prohřešky jsou tvrdě trestány.

 

 

Pokud jste si tedy mysleli, že sládek celý den jen sedí na stáčírně a popíjí, byli jste na omylu. Naopak, sládek musí být odborník s potravinářským vzděláním a se skvělými senzorickými vlastnostmi. Ač nedisponuji ani jedním, vyzkoušet si práci sládka pro mě bylo potěšením a ostudu jsem snad také neudělal: "Já myslím, že kdyby tu byla správní rada, tak by řekla: My to s vámi ještě zkusíme, pane sládku," cituje na závěr mého působení větu z oblíbeného filmu Pavel Zítek.

 

Várka ležáku, na jehož výrobu jsem dohlížel, půjde do distribuce přibližně za měsíc. Snad bude pivařům chutnat, i když kvalitu piva na stole štamgastů určuje i spousta aspektů, které sládek už ovlivnit nemůže. A to hlavně, jak je o pivo postaráno v restauraci či hospodě, jak je načepované nebo jak čisté a vychlazené sklo v podniku mají.

TN.cz/Jakub Deml