Nadílka v lesích

Vzácné houby můžeme najít i v ČR. Jejich cena přesahuje tisíce korun

Prodej hub
Zdroj: Getty Images
Ilustrační fotografie
Lucie Staničková
Lucie Staničková
5.10. 2020 19:00
Téma:

Houbařská sezóna nekončí a lidé ještě mohou z lesů odcházet s plnými košíky. Málokdo však ví, že také v Česku je možné najít velmi vzácné a chutné houby, za které gurmáni neváhají utratit i tisíce korun.

Nejcennější houbou, kterou můžeme nalézt také v českých lesích, je podle mykologů jednoznačně lanýž. U nás se objevují letní lanýže, které patří do skupiny černých lanýžů a rostou pod zemí. Všimnout si jich tak není vůbec snadné.


Vyskytují se především v listnatých lesích, jelikož ke svému růstu potřebují kořeny stromů, například dubu, buku, habru nebo topolu.

 


Lidé po celém světě za tyto houby dávají mnohdy astronomické částky. "Jedná se o druh, jehož cena za kilogram se pohybuje v řádech tisíců eur,“ tvrdí mykolog Libor Tmej. V České republice jsou však lanýže chráněny a nesmí se zde sbírat pro kulinářské účely. Lanýže se do Česka mohou jenom dovážet a poté prodávat.


Podle mykologa Libora Hejla však české lanýže nedosahují takové kvality jako v zahraničí. "Na tyto houby je u nás poměrně zima, proto nemívají takovou chuť ani vůni jako v jiných zemích,“ popisuje Hejl.


Dalším, čím dál vzácnějším a vysoce kulinářsky ceněným druhem, jsou smrže. Ty si lidé mohou nasbírat především na jaře, kdy je jejich období. Podle mykologů se jedná o luxusní houby, jejichž cena bývá velmi vysoká.


"Jedná se o delikatesu, kdy kilo čerstvých hub se prodává od dvou do tří tisíc korun,“ řekl Hejl. Cena za kilo těch sušených se pohybuje ještě výše. Může dosahovat až 15 tisíc korun. Smrže se podle mykologů objevují zejména v březnu a dubnu.

 

 

Podle Hejla však nemusí vyrůst kvůli pro ně nepříznivému počasí každý rok. Najít je můžete nejen v lese, ale také ve svých zahrádkách mezi keři nebo na mulčovací kůře.


Za další nejcennější chorošovitou houbu považují mykologové kotrče kadeřavého, který je v Česku poměrně běžný. Často svým vzhledem připomíná lidský mozek nebo květák a mnoho houbařů tento druh v lese mnohdy přehlíží.


Přestože jej můžete ve výkupnách prodat pouze za stovky korun, v restauracích jsou ochotní dát za kotrče i několik tisíc. Podle šéfkuchařů se totiž řadí mezi chuťově nejcennější houby s lískooříškovou chutí. "Bavíme se o tisícovkách korun, které jsou restaurace schopny zaplatit,“ řekl šéfkuchař Robert Sklenář.

 

Podívejte se na krásný úlovek houbaře z Liberecka. Více v následující reportáži:

 

TN.cz