Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Trávení v žaludku

Za jak dlouho strávíme jednotlivá jídla? Čím kratší dobu, tím lépe!

Zdravá strava
Zdroj: Thinkstockphotos

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak dlouho trvá, než vám jídlo projde žaludkem? Obecně je známé, že čím kratší dobu to je, tím pro naše trávení lépe. Delší doba trávení náš systém totiž unavuje. Co tedy jíst, abychom měli více energie?

Podle infografiky stránky Health & Safety se jednoznačně nejrychleji tráví ovoce a zelenina. Chybu ani neuděláte jejich kombinací - například v podobě smoothie, které dobu trávení nijak výrazně neprodlužuje, naopak ji může kvůli tekuté konzistenci dokonce zrychlit.


Poměrně dlouho se ale tráví třeba některé luštěniny jako je čočka. Té může trvat až dvě hodiny, než ji žaludek zpracuje a pošle do tenkého střeva. Jen o trochu lépe je na tom pak trávení hnědé rýže, a to kvůli vyššímu obsahu sacharidů, které se v žaludku zpracovávají rychleji než bílkoviny z luštěnin.


Mezi nejpomaleji stravitelné potraviny patří ty bohaté na tuk - tedy prorostlé maso nebo například mléko. To je sice tekuté, a tak by teoreticky mělo projít žaludkem docela rychle, ovšem mléčné tuky v něm obsažené musí žaludek složitě zpracovat.

 

111

GALERIE: Doba trávení potravin

Zdroj: facebook, Health & Safety

Doba trávení potravin - Brokolice

Hodnocení:


Na dobu trávení jednotlivých potravin se podívejte v galerii. Je ovšem nutné zmínit, že přesná doba je u každého individuální, a tak jsou uvedená čísla spíše orientační.

 

 

I tak ovšem platí, že čím delší doba trávení, tím víc jsme pak bez energie. Dvousetgramový prorostlý steak s hranolky vás sice zasytí, zeleninový salát vám ale dodá mnohem více energie, respektive vám jí alespoň tolik nesebere.

nor TN.cz