Vitaminová bomba

Začala sezóna medvědího česneku! Zkuste snadné recepty

Právě v těchto dnech roste medvědí česnek. Do lesů míří desítky lidí, kteří objevily skvělou chuť této v poslední době velmi oblíbené potraviny. Recepty z něj jsou velmi jednoduché. Medvědí česnek ale neroste všude, musíte vědět, kde hledat.

Malá zelená rostlinka, jejíž listy voní a chutnají po česneku. Před pár lety si jej lidé v lese sotva všimli, rostoucí zájem o zdravou výživu ale odstartoval doslova mánii po medvědím česneku. V jarních měsících tak u lesů najdete zaparkovaná auta. Ti, co jimi přijeli, ale nehledají v lese houby, nýbrž sbírají medvědí česnek.

 

Ten ale neroste všude. Nejčastěji jej najdete v lužních a listnatých lesích, blízko vodních toků, ve vlhkých písčitohlinitých půdách. Listy, které se sbírají, najdete jen v jarních měsících. Nadzemní část totiž záhy odumírá a uvolňuje místo dalším rostlinám. Roste hlavně ve východních Čechách a na Moravě, naopak ochuzeni o něj bývají obyvatelé západních a jižních Čech.

 

Medvědí česnek je skvělým zdrojem vitaminu C, dále obsahuje i vitaminy A a B, hořčík, vápník, zinek a železo. Je přírodním antibiotikem. Blahodárně působí na žaludek a zažívání, podporuje trávení, ničí střevní parazity. Používá se také při léčbě astmatu, chřipce, ateroskleróze nebo na snížení krevního tlaku. Přitom ale nemá nežádoucí účinky, jako normální česnek, tedy nepříjemný zápach a zažívací problémy.

 


Pozor na záměnu s jedovatými bylinami!

S rostoucí oblibou medvědího česneku ovšem roste i počet otrav poté, co lidé za medvědí česnek zamění jinou bylinu, nejčastěji jedovatou konvalinku, často pak dokonce prudce jedovatý ocún jesenní.



 

Medvědí česnek má listy matně zelené a měkké s tenkými řapíky rostoucí přímo ze země. Konvalinka má pak tmavě zelené listy rostoucí ze stopky. Listy ocúnu rostou ze stonku, mají v jeho středu semeno.



 

 

Ovšem hlavní poznávací znak medvědího česneku je jeho vůně, listy jsou cítit po česneku. Medvědí česnek od ostatních bylin dobře rozeznáte podle květu, ovšem nejlepší je jej sbírat ještě předtím, než začne kvést, pak má již mírně nahořklou chuť.

 

Na následující stránce najdete jednoduché recepty z medvědího česneku!

 

1
2
Související témata:
vbo TN.cz