Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Tradice pomíjí

Zájem o živé kapry klesá! Češi na Vánoce sahají častěji po exotice

Přestože jsme vloni snědli mnohem více ryb než rok předtím, zájem o nákup živých kaprů na ulici klesá. Oblíbeným vánočním trendem se tak stávají porcované ryby. Navíc si ke sváteční večeři stále více lidí častěji pořizuje kromě kapra i jiné druhy ryb, včetně těch mořských.

Podle rybářů i obchodníků připadá na prosinec až 90 procent celoročního prodeje kaprů. Ovšem stále více z nás šetří čas i námahu a šupináče si místo z kádě vybírá na pultech obchodů. “Zákazníci v hypermarketech mají velký zájem o filety kapra, které jsou už připravené už přímo k pečení nebo ke smažení,“ popsala mluvčí Globusu Rita Gabrielová.


To, že lidé dnes upřednostňují chlazenou porcovanou rybu, má hned několik důvodů. “Výrazně roste zájem zákazníků o balené kapry. Zákazníci si nechtějí doma dělat nepořádek, a proto kupují už naporcovaného kapra,“ vysvětlil jeden z důvodů mluvčí Tesca Václav Koukolíček. Ubývá také lidí, kteří jsou ochotní němou tvář usmrtit, další mají obavy, aby kost nezaskočila dětem.

 

 

Přestože rybáři loni vylovili nejvíce ryb za posledních dvacet let, nižší zájem o živé ryby potvrzuje i zhruba desetiprocentní úbytek sezónních prodejců. Loni se jich u Státní veterinární správy zaregistrovalo přes dva a půl tisíce, letos už jen přes dva tisíce dvě stě.


Přesto dvě třetiny z nás si bez smaženého kapra s bramborovým salátem neumí Vánoce představit. A rybu si většinou pořizují živou a vcelku. Na štědrovečerní tabuli ale přibývá i exotických lahůdek. “Zákazníci nově nakupují některé mořské speciality, jako je losos, mořská štika, ale také mořské řasy nebo chobotnice,“ přiblížila Gabrielová.

 


Češi loni zkonzumovali o šest procent ryb více než v předešlém roce, v průměru téměř pět a půl kila na osobu. Přesto naše spotřeba stále patří k nejnižším v Evropě.
 

Zdeněk Čík TN.cz