Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

tipy na recepty

Zázrak jménem ostružiny: Ochrání před rakovinou a zlepší i erekci

Ostružiny
Zdroj: Profimedia
Ostružiny jsou přímo zázračné (ilustrační foto)

Nenápadné černé ovoce, které má obrovskou léčivou sílu - to jsou ostružiny. Působí blahodárně snad proti všem známým i neznámým chorobám a po ruce byste je měli mít po celý rok.

Když jdeme do lesa na houby všudypřítomné ostružiní nám dokáže procházku hodně znepříjemnit. Dostat se přes něj bez škrábance totiž téměř není možné. Jakmile se ale v listí začnou lesknout drobné sladkokyselé plody, už nám tolik nepříjemné nepřipadají. A právě teď jsou jich plné lesy.

 

Vyléčí téměř všechno

V čerstvých ostružinách je neuvěřitelné množství vitamínu C, B, fosforu, železa, hořčíku a vápníku. Posilují imunitu, podporují regeneraci, působí proti únavě a nachlazení. Jsou také skvělým zdroje bioflavonoidů, které jsou silnými antioxidanty a zbavují tělo volných radikálů.

 

Díky tomu působí jako prevence nádorových a srdečních onemocnění, zpomalují stárnutí, pomáhají při léčbě zánětů a urychlují rekonvalescenci po nemoci. Antioxidanty jsou nesmírně důležité pro lidi, kteří trpí cévními problémy, jako jsou křečové žíly či vysoký krevní tlak. Odborné průzkumy potvrdily také blahodárný vliv na mužskou erekci.

 

Léčivé jsou listy i plody

Čerstvé plody by neměli konzumovat lidé, kteří mají zažívací potíže či problémy se žlučníkem, zato odvary z listů jsou pro každého. Mějte na paměti, že divoké odrůdy obsahují větší množství léčivých látek než ty šlechtěné ze zahrádky.

 

Z listů si velmi jednoduše uděláte chutný čaj. Dvě malé lžičky sušených listů zalijete asi čtvrt litrem vroucí vody a necháte 10 minut vyluhovat. Je vynikající na léčbu průjmů, zánětů a krvácení v trávicím a močovém ústrojí, při zánětu v krku či aftech ho můžete kloktat.

 

 

Účinný je také odvar z plodů - ať už sušených nebo čerstvých. Dvě polévkové lžíce ostružin zalijte litrem studené vody a nechte asi čtvrt hodiny odstát. Poté nechte směs projít varem a zakryté louhujte asi 20 minut. Můžete popíjet během celého dne.

 

TIPY NA RECEPTY

Ostružinový likér

Ingredience:

1 kg ostružiny

1 kg cukr krupice

1 l konzumní líh


Postup přípravy:

Cukrový sirup: Cukr nasypte do třičtvrtě litru vody a za stálého míchání nechte rozpustit. Poté odvar nechte vychladnout.

 

Umyté ostružiny rozmačkejte a zalijte trochou vody. Přiveďte k varu a vařte další dvě minuty. Ostružinovou kaši nechte chvíli kvasit na mírném ohni. Poté sceďte a dolijte do jednoho litru vodou.

 

K litru této směsi přidejte půl litru vody, půl litru cukrového sirupu a litr konzumního lihu. Pormíchejte a můžete plnit do lahví.

 

 

Ostružinový sirup

Ingredience:

0,8 kh cukr krystal na 1 l šťávy

12 g kyselina citronová na 1 l šťávy

ostružiny

 

Postup přípravy:

Umyté ostružiny rozmačkejte a přiveďte k varu, za stálého míchání vařte asi 15 minut. Šťávu sceďte a nechte 12 hodin odstát.

 

Poté šťávu zahřejte na 80 °C, přisypte cukr a kyselinu citronovou. Za stálého míchání nechte cukr i kyselinu v ostružinové šťávě rozpustit, pak asi čtvrt hodiny vařte na mírním ohni, nesmí ale dojít k varu. Sirup je připraven k plnění do lahví.


 

Ostružinové demi-glace

Ingredience:

sůl

500 g kořenová zelenina

5 l voda

50 g rajský protlak

25 g máslo

200 ml červené víno

2 kg telecí kloubové kosti

 

Postup přípravy:

Kloubové kosti s mrkví, celerem, petrželí, celerem, cibulí a protlakem dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte, dokud protlak nezhnědne. 

 

Poté suroviny dejte do hrnce se studenou vodou, přilijte červené víno a zvolna vařte, nejlépe 24 hodin. Vývar sceďte a zredukujte do požadované hustoty, mělo by vzniknout asi 200 ml omáčky demi-glace.

 

Omáčku zahřejte, přidejte čerstvé ostružiny a nechte je v omáčce rozpustit. Dochuťte špetkou soli, cukrem a zjemněte kouskem másla.

mom TN.cz