BEZPEČNOST PRÁCE

Prymula radí se zásobit. Práce doma se lidem líbí, do kanceláře se nehrnou

Roman Dolejský
Roman Dolejský
21.5. 2020 11:01
Téma:

Epidemiolog Roman Prymula a zástupci společností Škoda, IBM a Phillip Morris ve spolupráci se Svazem průmyslu představili, jak to vypadá s návrtem pracovníků do zaměstnání.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SPCR) uspořádal ve čtvrtek debatu, na níž rokují odborníci a šéfové velkých firem v Česku, jak to vypadá s bezpečností práce po uvolnění vládních opatření. Debaty se účastní epidemiolog Roman Prymula, viceprezidentka SPCR Milena Jabůrková a viceprezident Jan Rafaj, generální ředitelka společnosti Philip Morris Andrea Gontkovičová a za Škodu Auto Jiří Prokop a Bohdan Wojnar.

 

Riziko nákazy a prevence

 

“Riziko nákazy je opravdu velmi malé, podniky by měly být nastavené tak, aby mohly čelit většímu riziku. To kdyby přišla další vlna. Nechceme už uzavírat vše plošně,“ prohlásil na konferenci Prymula.

 

Představil také třífazovou prevenci před přenosem nemoci. Napřed by si měl zaměstnanec zhodnotit sám, jestli není nemocný, dále by měla být kontrola teploty u vchodu do práce a třetím opatřením jsou rozestupy v zaměstnání a oddělení skupin zaměstnanců pomocí směn.

 

 

“Každý zaměstnanec dostal dezinfekci, opatření jsme zavedli asi 80. Máme namátkově měřenou teplotu na vstupních branách. Máme systém záchytu nemoci – jakmile dojde k podezření na nemoc, okamžitě pracovníka izolujeme, dohledáme jeho kontakty, oznámíme to na hygienu. Ten zaměstnanec by šel ihned na test, okamžitě vydezinfikujeme místa, kde se pohyboval,“ popsal Jiří Prokop ze Škody Auto.

 

Problémové mohou být ubytovny. “Ubytovny mají potenciál k tomu, že se nákaza roznese do různých provozů či na stavby. Mixují se tam dělníci z různých zemí, kteří v Česku museli přežít dobu uzávěry. Jsou tady určitá rizika,“ vysvětlil Prymula.


Open space a práce z domova

 

Jabůrková prohlásila, že nepočítá s koncem open space, tedy otevřených kancelářských prostor. "Zjišťujeme, jak vyřešit vzdálenosti. Zvyšujeme hygienu, zařizujeme větrání," řekla.

 

Při práci z domova je podle Jabůrkové nedostatek sociálních kontaktů. “Chybí neformální rozhovory u káva nebo v kuchyňce, při kterých často vznikaly inovativní nápady,“ vyložila.

 

 

"Nechceme, aby v kancelářích bylo více než 20 procent kapacity. První týdny ukázaly, že se lidé do kanceláří nehrnou. Uvidíme, jestli práci z domova neponecháme i v delším horizontu," přiblížila Gontkovičová.

 

Myslete na zásoby, radí Prymula
 

“Z globálního pohledu bych doporučoval předzásobit se ochrannými pomůckami. Měli byste mít zmapované mechanismy, jak se průběžně dozásobovat, aby nevznikl nedostatek,“ poradil Prymula šéfům firem. Podle Prymuly přistupují velké firmy velmi zodpovědně k prevenci.

 

TN.cz