moje země

V čapím hnízdě se líhne šest mláďat. Stará se o ně máma Uršula

Skoumalová Tatiana
Tatiana Skoumalová
Aktualizováno 21. 5. 2021 10:40
18.5. 2021 10:47
Téma:

Líhnutí ptačích mláďat je v plném proudu. Ve spoustě hnízd v Česku se objevují nové přírůstky a jedno z nich je i čapí hnízdo v Ústí nad Orlicí. Tam sídlí dva čápi Uršula s Ulrichem a jejich šest vajec. Momentálně se ze už čtyř vylíhla mláďátka, o která se pečlivá Uršula stará a Ulrich jim nosí potravu. Případně se občas vymění, jak můžete vidět ve videu výše. Celý přímý přenos můžete sledovat níže v článku.

Pozorování ptačích hnízd se poslední dobou stalo zábavou mnohých lidí na home officu. A způsobem, jak nahlédnout do života ptáků a zároveň jim nijak neublížit, je přenos přímo z jejich hnízda. "Lidé díky tomuto přenosu mají možnost nahlédnout k čápům až domů, aniž by je jakkoliv vyrušili nebo jim třeba nechtěně ublížili," popisuje Jiří Tlapák ze společnosti Tlapnet, která přímý přenos zprostředkovala.

 

Toto konkrétní ptačí hnízdo obývá v Ústí nad Orlicí oblíbená dvojice čápů Uršula a Ulrich. Podle kroužku o Uršule zjistili, že pochází z Německa, konkrétně ze saského Frohburgu, kde se vylíhla v roce 2014. Momentálně hnízdí tedy přibližně 300 kilometrů od svého rodiště.

 

 

"Uršula poprvé v Ústí hnízdila v roce 2014 a vzhledem k tomu, že čápi začínají hnízdit přibližně ve čtvrtém roce života, je možné, že její hnízdění začalo přímo v tomto hnízdě," domnívá se Tlapák. Její druh Ulrich je oproti tomu bez kroužku, a tak není možné zjistit jeho věk ani původ. 

 

"Čápi snášejí vajíčka postupně, tudíž i líhnutí mláďat probíhá den po dni," vysvětluje ornitoložka Gábina Dobruská z České společnosti ornitologické (ČSO). Obvyklý počet vajec pro čápy bílé je čtyři, v tomto hnízdě jich je ale hned šest. Z toho se už čtyři mláďata vyklubala na svět a jsou opečovávána svými rodiči.

 

 

Ulrich jako každý správný čapí otec shání pro mláďata obživu a Uršula poctivě sedí na vejcích a zahřívá ostatní mláďata. Občas si ale role vymění.  "Momentálně jsou ve fázi líhnutí, pak se mláďata začnou postupně osamostatňovat, mávat křídly a přibližně za dva měsíce vyletí z hnízda,“ popisuje vývoj ornitoložka. Čápi se živí třeba obojživelníky nebo různými plazy.

 

Populace čápů bílých se v Česku odhaduje přibližně na 500 párů. A ačkoliv někteří čeští ornitologové, kteří v různých oblastech pozorují čápy 40 až 50 let, mluví o jejich úbytku, Česká společnost ornitologická tvrdí, že se ve všeobecné rovině o jejich úbytku mluvit nedá. "Méně jich sledujeme třeba ve Středočeském kraji. Ale jinak je populace čápů u nás poměrně stabilní," doplňuje Dobruská. V daném kraji podle ní chybí dostatek vlhkých luk, na kterých by čápi sháněli potravu.

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve Full HD a bez reklam na Voyo.cz

TN.cz