Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

jak na to

NOVÝ RECEPT: Láďa Hruška vyrábí efektní pečené "želvičky"!

Zdroj: TV Nova

Recept na pečené želvičky je možná trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. A nemusíte se bát - žádní plazi nepřijdou k úhoně. Vyrobíte efektní napodobeninu želvy z mletého masa, párků a slaniny.

Základem želviček je namíchané mleté maso - stejná směs, jaká se používá třeba pro karbanátky. Maso si smícháme s vejcem, utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku , hořčicí, přidáme sůl, pepř a majoránku. Směs pak velmi dobře promícháme a vytvarujeme do bochánků, které budou těly "želviček". Nejprve ho ale ještě musíme překrýt krunýřem z plátků anglické slaniny.
 

Krunýř vytvoříme tak, že na sebe poklademe tři široké plátky slaniny. Uprostřed je pak podélně rozkrojíme, čímž dostaneme šest užších plátků slaniny. Tři z těchto plátků pak položíme podélně vedle sebe. A mezi ně pak v kolmém směru vpleteme další tři plátky slaniny. Zůstane nám protkaný plát složený z několika kusů slaniny.
 

Vytvoříme tolik plátů, kolik máme bochánků z mletého masa. Bochánky položíme na plech, na pečící papír a navrch každého položíme plát ze slaniny. Přečuhující konce slaniny nožem zatlačíme pod tělo želvičky a dvě třetiny práce máme za sebou.
 


 

Dlouhé slabé párky překrájíme na třetiny. Budou z nich nožičky a hlavičky želvy. Konce párků podle toho nakrájíme - nožem buď vytvoříme ústa želvy na párcích, které budou představovat hlavičky. Na párcích, které budou naopak želvími nožičkami, vykrájíme zase jednoduché drápky. Párky pak opatrně nasuneme do želvích tělíček, která už máme i s krunýři hotová a připravená na pečení.

 

Zbytek už je snadný. Želvičky máme hotové a připravené na plechu - už je jen upéct. Důležitý je ale ještě jeden krok. Aby se krunýře želviček v troubě nepřipálily, musíme celý pekáč překrýt alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C půl hodiny. Po půl hodině sundáme alobal překrývající pekáč a želvičky ještě čtvrt hodiny dopečeme, aby získaly zlatavou kůrku krunýře.
 

Po vytažení z trouby jsou pečené "želvičky" hotové a můžeme je podávat. Láďa Hruška zvolil jako přílohu bramborovou kaši a na ozdobu přidal několik stonků pažitky.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Láďa Hruška ve vězení? Podívejte se, jak se tam před lety dostal

tn.cz / gar