Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

vánoce jsou tady

Připravte si vánoční vaječný koňak za 10 minut! 5 nejlepších receptů

Vaječný koňak
Zdroj: Thinkstockphotos

Vaječný koňak neboli vaječňák patří k českým Vánocům stejně jako cukroví, vánoční stromeček nebo svařené víno. Můžete ho popíjet po celou dobu adventu, je ale jasné, že se po něm hned zapráší. Podívejte se na 5 nejoblíbenějších receptů.

Vaječný likér je opravdu jednoduchý. Nejdražší složkou v něm je samozřejmě alkohol, na tom se vyplatí nešetřit a koupit kvalitní rum. Příprava je jednoduchá a budete k tomu potřebovat jen šlehač, misku na šlehání, trychtýř a láhev, do které budete žluté zlato nalévat.
 

 

Samozřejmě se dá udělat i nealkoholická verze, která je vhodná pro děti, aby dospělým nezáviděly, jak si při cucání likéru olizují rty.
 


Příprava: Důkladně utřeme žloutky s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem. Poté přidáme neslazené kondenzované mléko zředěné stejným poměrem vody. Nakonec přidáme slazené kondenzované mléko a rum. Směs přecedíme, rozdělíme do lahví a necháme několik dní rozležet.
 

 


Příprava: Žloutky, cukr a vanilinový cukr šleháme rukou nebo elektrickým šlehačem na středním stupni otáček do pěny. Poté přilíváme do pěny kondenzované mléko slazené i neslazené a nakonec rum. Pomoci trychtýře nalijeme vaječný likér do lahví, uzavřeme a dáme do lednice.

 



Příprava: Pečlivě rozšleháme kondenzované mléko s mlékem normálním. Přilijeme rozšlehané žloutky. Pak směs zahříváme ve vodní lázni. Sejmeme z lázně a za občasného promíchání necháme vychladnout. Do vychladlého krému za stálého míchání přiléváme rum. Naplníme do láhví a uložíme na chladné místo.
 



Příprava: Smícháme žloutky, kondenzované slazené a neslazené mléko a vanilkový cukr. Vše důkladně utřeme špachtlí nebo vyšleháme v ruce. Dětský vaječný koňak nalijeme do připravených čistých nádob a necháme vychladit v ledničce.
 



Příprava: Z mléka a pudinku v sáčku uvaříme pudink. Necháme jej trochu vychladnout a seškrábneme škraloup. Nenecháváme jej ztuhnout jen trochu. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, smetanu a vše pořádně prošleháme, nejlépe ručním šlehačem. Nakonec přidáme rum podle chuti, ale čím více, tím lépe. Minimálně půl litru.
 


Pokud jste prochladlí a máte chuť na něco teplého, pak není nic jednoduššího, než si udělat drink Bombardino. Ten je tradičním pitím na italských sjezdovkách. Ohromí vás na něm zářivá žlutá barva spolu se šlehačkou a brčkem. Základem je třetina vaječného koňaku, ohřátý na 80 stupňů, třetina brandy, rumu nebo whiskey a třetina mléka. Pak ozdobíte pořádnou porcí šlehačky. Pro milovníky kávy existuje verze Calimero, to je Bombardino s dvojitým espresem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Hvězdy TV Nova se připravují na Vánoce: Podívejte se do galerie

Jak se na Vánoce připravují hvězdy Ordinace? Prozradili nám své tajné touhy!

tn.cz / bru