Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Týden romské kuchyně ve škole rozčílil rodiče. PODÍVEJTE se na tradiční recepty

Zdroj: Televizní noviny

Neobvyklou situaci teď řeší v jedné chomutovské základní škole. Ve školní jídelně připravili týden romské kuchyně, tedy tradičních cikánských jídel. Jenže některým rodičům se to tak nelíbí, že dokonce odhlásili své děti z obědů.

Moržot neboli králičí polévka, králičí perkelt, Holubki, Jarminakre, Prajta - zelné závitky nebo třeba kuře na paprice neboli kachňi pre šmetanka. Tak na těchto pokrmech si tento týden pochutnávají děti z jedné chomutovské školy. Kuchařky jim totiž v jídelně připravily týden romské kuchyně. "My tady tradičně děláme kuchyně národnostní menšin, sousedů i nesousedů, vysvětluje netradiční menu vedoucí školní jídelny Václava Bublová.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Recepty pro štíhlou linii

Kuře s bramborami podle Romů ze slovenských osad
 

V kuchyni už takto dětem připravili tradiční italská, mexická, řecká nebo slovenská jídla. Narazili až s romským týdnem. Pro některé rodiče je představa, že jejich dítě jí nějaké tradiční cikánské jídlo tak otřesná, že raději děti odhlásili z obědů.
 

Vedení školy je reakcí některých rodičů zaskočeno a tvrdí, že chtělo jen žáky seznámit s kulturou jedné menšiny. "Proč jim nevadí, že děláme slovenskou kuchyni, proč jim nevadí, že děláme mexickou, proč jim nevadí, že děláme řeckou?" nechápe vedoucí kuchyně Bublová.
 

Proč cikánská, a ne romská kuchyně?
Historicky nikdy neexistovala romská kuchyně, ale jen cikánská jídla a cikánská kuchyně. Sami Romové  také nemají romskou kuchařku a romské recepty, ale cikánské. V restaurací rovněž nenajdete romskou pečeni, ale cikánskou pečeni.
 

PSALI JSME:

Kuchařka okrádala děti ve školní jídelně. Přišla si na 200 tisíc korun

Anketa

Vadilo by vám jíst jídlo připravené podle romského receptu?

Hlasovalo 5128 lidí.

Abyste si mohli o tradiční cikánské kuchyni udělat lepší obrázek, připravili jsme pro vás výběr tradičních receptů. Koneckonců si takové jídlo můžete připravit i doma. Na internetu najdete i cikánskou kuchařku. Vybrali jsme z ní pro vás několik receptů, abyste si udělali obrázek, jak vaří romská menšina.

 

 

Okurková pomazánka

 

Suroviny:
pro 2 osoby: 1 salátovou okurku, 3 trojúhelníčky taveného šunkového sýra, 160g majonézy, sůl, pepř

 

Postup přípravy:
Nastrouháme okurku na jemném struhadle. Tavený sýr rozetřeme s majonézou. Šťávu z okurek vylijeme. Nastrouhanou okurku smícháme se směsí sýra a majonézy. Osolíme a opepříme. Mažeme nejlépe na veku nebo na jiné pečivo.

 

A k svačině si dejte třeba cikánské tousty

 

Suroviny:
pro 2 osoby: 4 krajíce chleba, 2 vejce, špetku soli a pepře, 1 polévkovou lžíci mléka, 2 polévkové lžíce oleje nebo másla

 

Postup přípravy:
Rozšlehejte vajíčka, přidejte sůl a pepř. Přidejte lžíci mléka. Nechte krajíce chleba nasáknout touto směsí. Rozpalte olej nebo máslo na pánvi a přidejte nasáklé krajíce chleba. Smažte dokřupava, občas obracejte.


Chleba se smetanou (manró le smetanása)


Suroviny:

pro 2 osoby: 4 krajíce chleba, džem nebo dušené či kompotované ovoce, kelímek kysané smetany


Postup přípravy:
Chléb se namaže džemem nebo dušeným ovocem, pak ještě kysanou smetanou.


Pozn.: Recept je z kuchyně olašských Romů.

 

Polévka k obědu je grunt, říkaly už naše babičky a my tu pro vás máme recept na jednu, kterou určitě neznáte


Salátová polévka

 

Suroviny:

pro 4 osoby: 1 hlávku salátu, 1 litr mléka, 4 brambory, 2 lžíce oleje, 2 cibule, hladkou mouku na jíšku, 2 lžíce másla, na zlepšení polévky trochu smetany, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy

 

Postup přípravy:

Hlávku salátu rozebereme na listy a dobře opláchneme.
Na másle zpěníme cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme vodou a dobře povaříme. Doplníme salátovými listy. Necháme přejít varem a odstavíme. Můžeme přidat i smetanu, nakonec zakapeme citronem.


Jako příloha jsou bezvadné vařené brambory polité osmaženou cibulí.


Poznámka: Romové dříve tuto polévku vařili z dýně. Říkali jí duduma.

 

Mačanka z masa
 


 

Suroviny:

1/3 kg hovězího masa, 3 čerstvé houby nebo hrst sušených, cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, tuk, ocet
 

Postup přípravy:

Maso spolu s pokrájenými houbami dejte vařit a až bude měkké, tak ho vyndejte, nakrájejte a opět vložte do vody. Přidejte česnek, vývar osolte a opepřete a dále vařte ještě chvilku. Mezitím si připravte hrníček vody, smíchejte ji s hladkou moukou a vylijte do vařící se polévky. Tu ještě pět minut míchejte a vařte. Poté dochuťte lžící octa a nechte stát.

Na pánvi osmahněte na oleji do zlatova cibulku a přisypte sladkou papriku. Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit se do jídla.
 

Mačanku můžete připravit i bez masa - na kyselém mléce. Dobrou chuť!
 

Poznámka: Mačanka z masa se chlubí tradiční romskou polévkou.


A nyní máme na výběr z mnoha hlavních jídel:

 

Gója


Suroviny:

pro 4 osoby: vepřová střeva, 2 kg brambor, 6 stroužků česneku, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránku

 

Postup přípravy:

Očistěné a nastrouhané brambory smícháme s moukou, přidáme protlačený česnek a ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vznikne nám polořídké těsto, kterým naplníme dobře vypraná střeva. Vaříme asi 20 minut. Potom je na oleji opečeme.

 

Zapékané zelné závitky (sármi)


Suroviny:

Na porci pro 4 osoby: 1 hlávku zelí, 3/4 kg mletého krůtího masa, 1 a půl šálku hnědé rýže, 2 vejce, 2 bílé cibule, 2 polévkové lžíce olivového oleje, čerstvé oregáno a petržel, kmín, sůl, pepř, bobkové listy.


Postup přípravy

Vyřízněte střed hlávky zelí a dejte hlávku do hrnce vroucí osolené vody. Když se listy začnou uvolňovat, vyjměte hlávku z hrnce, oddělte listy a odřízněte z každého silnou prostřední žílu. Nasekejte cibule s oreganem a petrželí. Přidejte kmín, sůl a pepř a vše promíchejte.


Vše to dejte do velké mísy, přidejte mleté krůtí maso, hnědou rýži, vejce a vše rukama propracujte. Dejte vždy 2 až 3 polévkové lžíce této směsi na list od silnějšího konce, přehněte strany a zarolujte.

 

Dejte listy do zapékací mísy, potřete olivovým olejem, potřete vodou ze zelí, přidejte bobkové listy a zakryjte. Pečte 1 a půl hodiny na 200 stupňů.


Šedivý Joe (Joe Grey)


Suroviny:

Na porci pro 4 osoby: 6 párků, 6 plátků slaniny, 4 velká rajčata nebo plechovku rajčat, 4 velké brambory, 1 cibuli, 3 kostky bujonu do polévky.

 

Postup přípravy:

Opečte párky, slaninu a cibuli v pánvi, až zhnědnou.
Přilijte vodu a přidejte na kostky nakrájené brambory. Duste na mírném ohni. Asi po 10 minutách přidejte rajčata a rovnoměrně posypejte rozdrobenými kostkami polévkového bujonu. Nechte dále dusit.

 

Poznámka 1: Joe Grey (šedivý Joe) je tradiční romské dušené jídlo z masa. Obvykle se připravuje z párků a slaniny, ale recept se dá přizpůsobit tak, abyste využili cokoliv, co máte právě v lednici.

 

Poznámka 2: Šedivý Joe je v anglické romské komunitě populární jídlo, ale nikdo si doopravdy není jistý, jak vzniklo jeho jméno. Podává se nejlépe jako pokrm se spoustou šťávy, k tomu křupavý chléb s máslem, který tuto šťávu nasákne.

 

Pišoty


 

Suroviny:

pro 2 osoby: na těsto: 500 g polohrubé mouky, 4 brambory, 1 vejce, špetku soli a vodu, na náplň: brambory, sýr (tavený), dále na povrch: 1 malou cibuli, 50 g slaniny, máslo


Postup přípravy:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Do misky nasypeme mouku, nahrubo nastrouháme vařené brambory, přidáme 1 vejce, špetku soli. Vše promícháme a vypracujeme z toho těsto, které vyválíme na tloušťku půl centimetru. Vyválené těsto nařežeme na 10 cm čtverce.

 

Na náplň uvaříme oloupané brambory. Do uvařených brambor přidáme sýr a uděláme z toho kaši. Touto směsí pak plníme zmíněné čtverce. Neplňte je ale příliš moc vrchovatě, aby šly zavřít. Čtverce těsta pak přehneme napříč tak, že vzniknou jakési trojúhelníky, přičemž k sobě přimáčkneme dříve protější rohy a strany pak přilepíme tlakem k sobě. Takto slepené trojúhelníky pak vaříme 8 minut ve vodě.

 

Na povrch je dobré přidat na najemno nakrájené cibulce osmaženou najemno nakrájenou slaninu a vše ještě zalít roztaveným máslem.


Pišoty lze plnit také tvarohem s cukrem nebo marmeládou, takže jsou nasladko. Lze je také se slanou náplní uvedenou výše zapéct v troubě zalité kysanou smetanou. Slané pišoty můžete také posypat strouhaným sýrem.


Dušené jehněčí s fazolovými lusky (morenas)


Suroviny:

pro 4 osoby: 500 g jehněčího masa, 5 brambor, 350 g čerstvých fazolových lusků, česnek, olivový olej nebo vepřové sádlo, cibuli, čerstvou petržel, cayenský pepř a drcený pepř, česnekové koření, malé chilli papričky, červené, zelené a žluté normální papriky, rajský protlak a čerstvé rajče


Postup přípravy

Rozkrájejte jednu cibuli na malé kostičky. Jehněčí maso nařežte na malé kousky a zprudka opečte na oleji dohněda. Zakryjte pokličkou a poduste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a petržel. Přikryjte pokličkou a dále duste na mírném ohni 10 minut.


Přidejte oloupané a nakrájené brambory a fazolové lusky (zbavte je předtím konečků). Přidávejte vodu, aby se nevyvařila. Duste dalších 15 až 20 minut. Přidejte rajský protlak kvůli červené omáčce a šálek vody. Podle chuti vmíchejte česnekové koření, cayenský pepř, drcený pepř, sůl, chilli papričky a česnek.


Za stálého míchání přidejte červené, žluté a zelené papriky.
Jako přílohu dejte rýži a čerstvý chléb.


Poznámka: Jedná se o recept olašských Romů


Vařené maso se zelím nakyselo (shax shukló)

 

Suroviny:
Na porci pro 4 osoby: malé kuře, kus vepřového masa, 1/2 hrnku rýže, papriku, sůl, pepř, 1/2 hrnku octa, 1/2 hlávky zelí nebo kapusty, trochu mouky.

 

Postup přípravy:
Povařte spolu malé kuře a kousky vepřového. Přidejte 1/2 hrnku rýže, papriku, sůl a pepř pro ochucení, dále přidejte 1/2 hrnku octa.

 

Když je maso uvařené, vyndejte ho a přidejte nakrájené hlávkové zelí nebo kapustu do vývaru, co zbyl po mase. Smíchejte tuk z vepřového s moukou a pak povařte úplně všechno (včetně masa) dohromady ještě 15 minut.


Poznámka: Jedná se o recept olašských Romů.

 

Zapékané nudle nasladko (pirógo le strugurlása)


Suroviny:

pro 4 osoby: 500g širokých nudlí, 100g medu, trocha šafránu, 250g rozinek, 250g smetanového sýra, kousek másla


Postup přípravy

Široké nudle uvaříme v hrnci vody, přičemž je osladíme medem a obarvíme šafránem. V misce promícháme rozinky se smetanovým sýrem.

 

Do zapékací mísy pokládáme vrstvu nudlí (uvařených doměkka a dobře okapaných), zasypeme hustou vrstvou směsi rozinek a sýra. Potom opět vrstva nudlí a na to vrstva směsi. Dokončíme vrstvou nudlí. Svrchní vrstvu lze vytvarovat podle libosti. Nakonec poklademe kousky másla a dáme do rozpálené trouby na 10 minut.


Poznámka: Jedná se o recept olašských Romů


Brambory s haluškami (bandurki le haluškensa)


Suroviny:

pro 4 osoby: 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, trochu soli, malou cibuli, 4 velké brambory, olej na smažení

 

Postup přípravy:

Uděláme těsto na halušky, tzn. rozmícháme mouku, 1 vejce a sůl, dolijeme vodu a uděláme řídké těsto, aby bylo jako žvýkačka. Pomocí haluškovače dáváme těsto po kouskách do vroucí vody a vaříme 6 minut.


Nakrájíme nadrobno jednu malou cibulku. Vařené brambory nakrájíme na menší kostičky. Cibuli i brambory chvíli posmažíme na oleji, aby brambory byly dozlatova. Pak do pánve dolijeme 1 dcl vody a ještě tak 2 minuty vaříme.

 

Jídlo z pánve promícháme s haluškami a přikryjeme. Necháme tak 5 minut odpočinout.


Podáváme např. s kuřecím masem nebo jíme samotné.

 

Následující recept je receptem na tradiční přílohu.


Rezanky


Suroviny:

pro 2 osoby: 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl


Postup přípravy

Z mouky, vajec, soli a vody uděláme tužší těsto. Těsto vyválíme. Nařežeme je na proužky o šířce 5 cm. Pruhy skládáme po 3 na sebe, aby se neslepily, sypeme je moukou. Krájíme asi po centimetru, takže dostaneme jakoby fleky. Hodíme to do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou nahoru (3 až 4 minuty).

 

Rezanky přidáváme jako těstoviny do polévky nebo se jedí samotné promíchané s roztaveným taveným sýrem osmaženým na cibulce.

 

A na závěr tu máme recept na jídlo, které mnoho z vás jistě zná z táborů.


Kuře nebo slepice pečené v jílu

 

Suroviny:
Slepice (nebo kuře), sůl, jíl, popel


Postup:
Slepici vykucháme, osolíme, obalíme jílem, zahrabeme do popela a čekáme. Asi za hodinu a něco je slepice hotová.

 


A na závěr tu máme bonus. Podívejte se, jak by mohla vypadat romská štědrovečerní tabule. Romové většinou jedí zelí, fazole se švestkami, brambory. Na stole nesmí chybět ani již výše zmiňovaný pišot a někde si dávají i bobal’ky.

 

Bobaĺky (buchtičky sypané mákem a polité mlékem)


Suroviny:

na porci pro 4 osoby: 500 g polohrubé mouky, droždí, cukr, med, 1/8 másla, mák, mléko


Postup přípravy

Připravíme si pevnější kynuté těsto, tzn. uděláme kvásek z droždí, cukru a trochy vody, který necháme v teple vzejít, ten pak přidáme do hrnce s moukou, cukrem a trochou vody a těsto vypracujeme. Necháme těsto v teple vykynout.


Z těsta "šoulíme" (válíme) dlouhé šulánky (válečky) s průměrem asi 1 cm, nakrájíme na 1 až 1,5 cm dlouhé kousky a řeznou stranou klademe hustě na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme je v troubě do světlehněda. Pokud se v troubě spojí, lehce je potom oddělíme.


Po vychladnutí je dáme do skleněné nádoby nebo do plátěného ubrousku a uložíme do chladu, nádobu nezavíráme. Necháme odležet den i více.


Opékance (to ono výše) spaříme krátce v horké osolené vodě a scedíme je. Dáme je do velké mísy, přelijeme rozpuštěným máslem a vroucím mlékem, posypeme mletým mákem a rozpuštěným medem, posypeme mletým mákem a rozpuštěným medem nebo práškovým cukrem.


Do hrnce dáme asi 6 cm vody, na ni postavíme mísu s bobaĺkami a necháme na slabém plameni, dokud bobaĺky nejsou krásně měkké.


Rady: Mléka na začátku dáváme málo, opatrně, bobaĺky postupně vsakují mléko, proto ho postupně přiléváme jenom po troškách, vždy horké. Mákem nešetříme. Díky hrnci s horkou vodou udržujeme bobaĺky teplé až do doby podávání. Průběžně chutnáme, jestli jsou bobaĺky měkké, kvůli tomu přidáváme případně ještě mléko. Není třeba při nich stát. Jednou za čas se na ně podíváme. Pozor, bobaĺky nesmí být rozmočené a ani mák nesmí být rozmáčený. Nezapomínáme na vodu v hrnci, je třeba ji dolévat.

 

Šinga (sladký závin, který se u Romů často peče na štědrovečerní stůl)
 


Suroviny:
1 kg polohrubé mouky, 1 kostička droždí, 10 lžic pískového cukru, 3 vejce, citronová kůra, 1/2 l vlažného mléka, 250 g másla Hery, kakao, sůl


Postup:

Mouku nasypeme do mísy, přidáme 3 vejce, rozpuštěné máslo, 10 lžic cukru, špetku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Do mísy přidáme do vlažného mléka kostku droždí se lžičkou mouky a cukru. Vykynutý kvásek nalijeme do mísy, vše prohněteme. Dáme kynout těsto na teplé místo.

 

Z vykynutého těsta vyválíme 3 placky, které pomažeme máslem. Kakao smícháme s cukrem a pomažeme jím vyválené placky. Smotáme do rolády a vložíme do olejem vymazaného pekáče.

 

Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem.

muf s přispěním Jitky Fárové TN.cz