na vaší straně

VELKÝ průvodce ZAVAŘOVÁNÍM: 10 nejlepších receptů na nakládání okurek

Okurky - ilustrační foto
Zdroj: isifa.com

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase zavařit si do zásoby křupavé sladkokyselé okurky. Češi jsou na světě jedni z největších konzumentů této pochoutky. Každý má ale jiný recept, který se liší nejen v láku, ale také v ingrediencích, které okurky doplňují. Vybrali jsme pro vás 10 nejzajímavějších receptů, které nám zaslali čtenáři TN.cz.

Tradice domácího nakládání okurek se na našem území drží už více než 200 let. Každý používá jiný postup, někdo lák vychlazuje a někdo zalévá okurky lákem horkým. Recepty na originální láky se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro.


Co potřebujete vědět před nakládáním:

*Nejvhodnější k nakládání jsou odrůdy s hrubou a řídkou bradavičnatostí

*Okurky musejí být čerstvé, pevné, nesmí být žluté


* Není dobré míchat velké a malé


* Čistota okurek je jedním z hlavních předpokladů kvalitního zavařování


* Na 10 kilo menších okurek si připravte asi 25 sklenic a 7,5 litrů láku


* Okurky se sterilují v hrnci s vodou, na jehož dně musí být děrovaná kovová podložka


* Voda v hrnci by měla dosahovat asi do půlky sklenic


* Teplota vody při sterilování nesmí přesáhnout 85 °C


* Pro ty, kdo si chtějí práci usnadnit, dnes existuje na trhu celé speciální balení koření.

 

 

PODÍVEJTE SE NA JEDINEČNÉ RECEPTY NA "NAKLÁDAČKY":

 

ZNOJEMSKÉ OKURKY

3 a 3/4 litru vody
1 a 1/4 litru octa
40 dkg cukru
15 dkg soli
30 kuliček černého pepře
30 kuliček nového koření
10 kousků hřebíčku
8 středních bobkových listů
Plátky mrkve
Kopr
Kolečka cibule

Postup: Lák vaříme přesně 20 minut, ne víc. Je nutné ho nechat zchladit. Poté střídavě vkládáme okurky a zeleninu s koprem. Sterilujeme po dobu 15minut při teplotě 75 - 80 °C. Nikdy ne víc, jen tak zůstanou okurky pěkně křupavé.
 

 

RYCHLOKVAŠKY

3l vody
4 ks višňových listů
8 ks vinných listů
60 dkg soli
Kopr
Skýva chleba

Postup: Přerostlé okurky propícháme vidličkou. Skládáme okurky a listy s koprem do pětilitrové lahve. Zalijeme vlažnou osolenou vodou. Na vrch dáme skývu chleba. Přikryjeme utěrkou. Necháme 5 dní kvasit.
  

 

NAHÁČI

Oloupané podélné okurkové řezy
1 l vody
250 ml octa
40 dkg soli
50 dkg cukru
2 ks bobkového listu
1 kávová lžička hořčičného semínka
4 kuličky celého pepře
Několik koleček cibule
2 stroužky česneku
Kopr

Postup: Oloupané řezy se nasolí a nechají 10 minut odležet (aby změkly). Svaří se nálev. Do sklenice naskládáme okurky s cibulí a česnekem. Přelijeme horkým lákem. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.
  

NEJLEPŠÍ RECEPTY NAJDETE NA POKLIČCE!

 

KŘENOVÉ OKURKY

1 l vody
200 ml octa
40 dkg soli
30 dkg cukru
3 bobkové listy
3 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
Dvě polévkové lžíce nastrouhaného křenu
1 lžička hořčičného semínka

Postup: Svaříme lák po dobu 10 min na velkém ohni. Na dno sklenice dáme jednu lžíci křenu, pak naskládáme okurky a dovršíme druhou lžící křenu. Poté zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut na 80 °C.
 

 

 


CELEROVÉ OKURKY

1 l vody
250 ml octa
50 g soli
20 dkg cukru
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks hřebíčku
1 lžička hořčičného semínka
Kolečka cibule
Řapíkatý celer
Kopr

Postup: Řapíkatý celer nakrájíme na špalíčky velikosti okurek. Skládáme do sklenic s cibulí, kořením a koprem. Zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 80 °C.
 


OKURKY BEZ STERILOVÁNÍ

1 l vody
200 ml vody
30 dkg cukru
20 dkg
Křenový list, cibule, mrkev, kopr

Postup: Nálev svařte a nechte vychladit. Na dno sklenic položte křenový list, nahrubo nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a kopr. Naskládejte okurky a nahoru opět dejte ve větší dávce cibuli, mrkev a kopr. Zalijte tak, aby bylo vše ponořeno. Okurky nesterilujte a uložte je do chladného prostoru.

 

 

ĎÁBLOVI OKURKY

1 l vody
300 ml vinného octa
20 dkg soli
40 dkg cukru
1 lžička sušených chilli lupínků (pepperoncino)
5 česnekových stroužků
1 polévková lžíce barevného koření
2 beraní rohy
2 rozkrájené feferonky
Mrkev, cibule, kopr

Postup: Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem. Sterilujte 15 minut na 80 °C.
 


VOŇAVÉ OKURKY

1 l vody
200 ml octa
15 dkg soli
20 dkg cukru
3 ks bobkového listu
3 kuličky jalovce
4 ks hřebíčky
1 ks badyánu
10 ks barevného pepře
1/5 lžičky fenyklu
2 ks umělého sladidla
1 snítka tymiánu
Mrkev, celer, petržel, cibule

Postup: Lák svaříme s kořením a necháme vychladnout. Okurky prokládáme se zeleninou a zalejeme vlažným lákem. Sterilujeme 15 minut na 80 °C.

 

PETRŽELOVÉ OKURKY

1 l vody
300 ml octa
30 dkg cukru
20 dkg soli
5 ks nového koření
10 ks celého pepře
2 ks hřebíčku
1 nakrájená petržel
Nasekaná petrželová nať
Kopr

Postup: Lák svaříme a necháme vychladnout. Na dno sklenice vložíme petrželovou nať a vkládáme okurky s petrželí a koprem. Sterilujeme po dobu 20 minut na 75 °C.
  

 

FENYKLOVÉ OKURKY

1 l vody
200 ml octa
30 dkg soli
30 dkg cukru
5 ks nového koření
5 ks celého pepře
1 lžička fenyklových semínek
1 pokrájený fenykl na špalíčky
Kopr

Postup: Svaříme lák a necháme ho horký. Okurky vkládáme do sklenice společně s fenyklovými špalíčky a zalijeme horkým lákem. Sterilujeme po dobu 20 minut na teplotu 70 °C.

tn.cz / bru