KRVÁCIVÝ PRŮJEM JE TU! Hlavní hygienik ČR potvrdil první nákazu!

Krvácivý průjem americké turistky, která skončila v péči lékařů v pražské nemocnici Na Bulovce, měl původ v nákaze nebezpečnou bakterií Escherichií coli. Agentuře Mediafax to potvrdila primářka infekčního oddělení nemocnice Hana Roháčová.

"Klientka je už téměř v pořádku, brzy ji propustíme domů," řekla Roháčová Mediafaxu. Vyvrátila naopak informaci, že by Na Bulovce byl se stejnou diagnózou ještě někdo další. "To byl nějaký mediální šum," uvedla primářka infekčního oddělení.

PODÍVEJTE SE NA REPORTÁŽ




Němečtí epidemiologové pochybují o tom, že zdrojem střevní nákazy, která zabila už 16 lidí, jsou španělské okurky. Toto zjištění vzbudilo v Evropě značný rozruch, protože se může jít o jakékoliv potraviny. 

Američanka přijela do Česka v pátek 27. května, předtím pobývala v severním Německu, kde jedla zeleninové saláty.

PSALI JSME TAKÉ:

OKURKY NEJSOU ZDROJEM NÁKAZY! Radíme, jak se bránit nákaze

POZOR! NEBEZPEČNÉ okurky ze Španělska v Česku! SEZNAM PRODEJEN


Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je pak hospitalizovaná starší žena, která nebyla v Německu a krvácivý průjem dostala po okurce zakoupené v českém supermarketu. Potvrdil to ředitel nemocnice Roman Prymula. V jejím případě není původ nákazy ještě potvrzený. "Výsledky budeme vědět zítra, možná až pozítří," dodal Prymula.

TELEFONÁT S HLAVNÍM HYGIENIKEM ČR MICHAELEM VÍTEM


 

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela 32 rizikových španělských okurek ze 120 kusů, které by mohly být kontaminované bakteriemi enterohemorrhagické Escherichie coli. Zbytek okurek se prodal a nevíme, jestli je někdo zkonzumoval, řekl v úterý Mediafaxu Michal Spáčil ze SZPI.


Třetí člověk s podezřením na smrtelnou nákazu byl v Belgii a Německu, průjem mu začal minulý týden. "V současné době je již bez jakýchkoliv klinických potíží," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle hlavního hygienika Michaela Víta se ale u tohoto pacienta z Moravy nákaza nepotvrdila.

Jak informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň, muž by měl být již v pořádku. "V současné době je již bez jakýchkoliv klinických potíží," uvedl Sršeň.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta se ale u tohoto pacienta z Moravy nákaza nepotvrdila.


PSALI JSME TAKÉ:

Vražedná střevní bakterie: stop análnímu sexu
POZOR! NEBEZPEČNÉ okurky ze Španělska v Česku!
VRAŽEDNÁ BAKTERIE Z OKUREK! Radíme, jak se jí bránit...


Německé kliniky jsou kvůli epidemii bakterie EHEC, která způsobuje krvácivý průjem, ve stavu nejvyšší pohotovosti. Epidemie si vyžádala již 16 obětí. Ve Švédsku totiž zemřela i jedna žena.


Epidemie se šíří hlavně na severu Německa. Nakazilo se jí tam přes 1400 lidí. Přes 30 nakažených je v kritickém stavu v péči lékařů. Desítky lidí nakažených bakterií EHEC hlásí i Švédsko, Dánsko, Británie a Francie. Všichni se zřejmě nakazili v Německu.

Příznaky

Hlavními příznaky je krvácivý průjem, selhání ledvin, okamžitý nedostatek krevních destiček – čili obecně zvýšená krvácivost. Nejčastěji postihuje děti do 5 let věku. Smrtelné následky má v pěti procentech případů. může se objevit i zvracení a bolesti břicha. Nemocný má lehce zvýšenou teplotu, kolem 37 °C. U nemocných se může objevit nebezpečný hemolytickouremický syndrom, tzn. selhávání ledvin a chudokrevnost. Nastává jako následek poškození stěn cév - mohou se objevit prokrvácená místa na kůži. U některých pacientů může dojít i k akutnímu selhání ledvin a rozpadu červených krvinek. Tyto případy končí smrtí.

Jak onemocnění předcházet?
Důležité je umývat si ruce po použití toalet i před jídlem. Zeleninu a ovoce omývat, maso převařit, konzumovat jen pasterizované mléko. Riziko se dá podstatně snížit pečlivým umytím zeleniny, odborníci ale doporučují celou várku kontaminovaných okurek zničit. Nejspolehlivější je jíst zeleninu uvařenou. Nejlepší prevencí je důsledná hygiena, mytí rukou a dodržování zásad při práci se syrovými potravinami.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) doporučil veřejnosti v souvislosti s výskytem krvácivého průjmu v Česku, aby opatrně zacházela s veškerou syrovou zeleninou. "Důležité je zejména to, aby lidé tuto zeleninu pečlivě omývali před konzumací," řekl Heger v úterý agentuře Mediafax na Žofínském fóru. Dodal, že v této době by se lidé měli okurkám raději vyhnout.


Pro tento prvek stránky je nezbytný plugin flash.

TN.cz