Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 21.8. 2013 20:44
Na vaší straně

VELKÝ průvodce ZAVAŘOVÁNÍM: Jak na delikátní rybízovou marmeládu bez chemie?

Zdroj: TN.cz

Rybízová marmeláda patří mezi nejoblíbenější sezónní pochoutky. Ty z obchodu mají ale k rybízu daleko, jsou plné jablek, červené řepy a navíc jsou předražené. Připravte si luxusní domácí marmeládu za hubičku u vás doma. Jak připravit sladkou pochoutku vám ukázala čtenářka TN.cz Dana Šmídková.

Mnoho výrobků tvářící se jako pravé marmelády z červeného rybízu jsou často nastavovány jiným ovocem a zeleninou a navíc jsou plné "éček". Kromě toho ty kvalitnější stojí pěkný balík, někdy i přes 100 korun. Zato rybíz ze zahrádky je za hubičku a snadným zavařením za pár minut vykouzlíte lahodnou marmeládu. Ušetříte tak desítky korun!

 

"Pravá rybízová marmeláda se musí obejít bez chemie. Není potřeba ani žádné želírovací přísady, jelikož želírovací schopnost rybízu je velká. Navíc v kombinaci s vyšším množství cukru marmeláda ztuhne bez přísad do druhého dne," radí specialistka na zavařování Dana Šmídková.
 


"Já to připravuji podle klasického receptu, jen čistá rybízová šťáva a cukr. Nic víc nepotřebujete, žádnou kyselinu citronovou či jiné stabilizátory. Je jen nutné dodržet postup a hlavně hygienu. Sklenice musí být naprosto sterilní, aby se do nich nedostali bakterie. Pokaždé když chutnáme vařící směs šťávy s cukrem, tak lžičku musíme opláchnout nebo použít čistou," říká čtenářka.
 


Kdo nemá mlýnek na ovocnou šťávu, tak může použít jen techniku svaření rybízu s troškou vody a poté rozvařenou směs propasíruje přes jemné sítko. Je ale nutné směs nerozvařit, jelikož by rybíz ztratil výživnou hodnotu a vitamíny.
 

Během vaření ze směsi sbíráme pěnu, ta je nežádoucí, změnila by totiž barvu zavařeniny a marmeláda by tak nebyla krásně čistá.
 



 

"Já dávám nejdříve zahřát rybízovou šťávu, ale nepřevařuju ji. Poté seberu pěnu, která se vytvoří na povrchu. Pak po dávkách dodám cukr a když se rozvaří, tak směs cukru se šťávou táhnu na malém ohni 10 minut. Pak zkusím testem, jestli je marmeláda vyželírovaná. Pokud ano, tak směs nalijeme do vypláchnutých sklenic a pečlivě víčky uzavřeme. Pokládáme je víčkem dolů a to ze dvou důvodů. Horkem se víčko zatáhne a do sklenice se tak nedostane vzduch a také poznáme, zda-li sklenice s marmeládou neprotékají. Necháme je takto do druhého dne," dodává milovnice rybízové marmelády.


Rybízová marmeláda
Zdroj: TN.cz

 

Klasická rybízová marmeláda podle Dany Šmídkové:

1 kg uzrálého červeného rybízu

600 gramů krystalového cukru

sterilizované sklenice, sterilizovaná víčka

hrnec, mlýnek, váha

 


 

Tipy na zavařování:

Sklenice na zavařování a víčka musí být řádně sterilizovány. Pokud nejsou řádně vymyté bakterie mohou způsobit rychlou zkázu a marmeláda tak začne plesnivět. Utřete je papírovou utěrkou. Nikdy ne látkovými, tam je mnoho bakterií.
 

Po naplnění marmelády do skleniček utřete opět hrdlo papírovým ubrouskem.
 

Víčka je nutné řádně utáhnout.
 

U džemů a marmelád není vždy nutné sklenice zavařit v zavařovacím hrnci, někdo je zapéká ve vodní lázni. Někteří marmelády vůbec nezavařují.
 

Ideálním konzervačním přípravkem je sůl nebo kyselina citronová. Sůl navíc stáhne kyselost marmelády. Není ji ale třeba použít.

tn.cz / bru
Reklama