VIDEO

Čas dýní je tu! Podívejte se na VÝBORNÉ RECEPTY a nebo si vyrobte bubáka!

Dýně a podzim prostě patří dohromady. Podívejte se, co se všechno z nich dá vykouzlit a vyzkoušejte naše recepty! A pozor, není dýně jako dýně!

Dobrá kuchařka ví, že není dýně jako dýně. Některé jsou okrasné, jiné se hodí do kuchyně. Ale i mezi nimi je obrovský rozdíl nejen v kvalitě, ale také v ceně.
 

DÝNĚ HOKKAIDO: Tento velkoplodý typ dýně je v České republice stále populárnější. Poprvé byla představena v Japonsku a právě odtud pochází její název. V současné době patří pro svoji výbornou chuť, schopnost vázat toxiny a široké spektrum vitamínů mezi jeden z nejoblíbenějších produktů.
 

DÝNĚ OLEJNÁ: Jak už název napovídá, pěstuje se zejména pro svá kvalitní velká semena, která nemají tvrdou slupku a jsou plná zdravého oleje.
 

DÝNĚ ŠPAGETOVÁ: Také tato dýně má své místo v kuchyni, hospodyňky oceňují zejména měkkou dužinu. 
 

Oblíbené jsou ale i máslová dýně, muškátová dýně, různé druhy cuket a patizonů.
 

Nejkrásnější dýňové bubáky najdete ZDE!
 


 

Co o dýni možná nevíte:
 

* Dýně neboli tykev pochází ze Střední Ameriky.  Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l., tedy patří mezi nejstarší kulturní plodiny.
 

* Obsahuje například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu. Semínka jsou bohatá zejména na zinek.
 

Velký test českých melounů najdete ZDE!
 

* Dýně můžete skladovat 3 až 4 měsíce, chce to ale suché a chladné místo s teplotou kolem 10 stupňů Celsia.
 

* Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami. Slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná.
 

Recept na salátek z pečené dýně najdete ZDE!
 

Dýně a houby? Jde to dohromady! Recept ZDE!
 

Dýňová polévka? Víme, jak vyrobit lahůdku! Recept ZDE!
 

Udělejte si výborné dýňové koláčky! Recept ZDE!
 

A jaký je podle gurmánů ten nejlepší a nejjednodušší recept na to, jak zužitkovat dýni? Nakrájíme ji na plátky a hodíme na olej. Posolíme, popepříme a pro ty, co mají rádi pikantní pokrmy, přihodíme chilli. Buď máme ideální přílohu k jakémukoliv masu, nebo máme rychlou chuťovku k chlebu a pivku.

 

ČTĚTE TAKÉ:
S bezrukou Barbie v kuchyni: Jak si poradila s vařením?

Finalista SuperStar Martin Šafařík si popálil ruku a nemůže hrát na klavír

Brambory, rajčata nebo rebarbora. Víte, jaké JEDY obsahují?

Dýňová polévka s liškami

 

VOYO

Sledujte Televizní noviny ve Full HD a bez reklam na Voyo.cz

sta TN.cz