Tuky v těle

Poradna lékaře: Pozor na CHOLESTEROL! Jak vyhnat z těla ten zlý?

Slovo cholesterol dnes slyšíme prakticky na každém rohu. Ale co to vlastně je? Je jen nebezpečný nebo může i našemu tělu pomáhat? A jaká je jeho správná hladina? Na to vše nám odpověděl odborník - lékař Cyril Mucha.

"Dnes je cholesterol skoro nadávka," usmívá se lékař Cyril Mucha. Opravdu dnes se mluví cholesterolu jen v negativním slova smyslu. Jenže bez cholesterolu by naše tělo nemohlo fungovat.

 

"Je třeba říct, že je cholesterol je velice důležitá látka, která je potřeba pro to, aby buňky v našem těle vůbec fungovaly a existovaly. Pokud by člověk cholesterol neměl nebo ho měl nedostatek, buňky by začaly odumírat," říká Mucha. "Pozor ale  - vysoká hladina cholesterolu také není pro náš organismus dobrá," dodává jedním dechem.

 


 

Cholesterol ovšem není jen jedna látka, je to skupina látek v našem těle. "Existuje několik základních druhů cholesterolu. Ten prospěšný se nazývá HDL nebo hodný cholesterol a LDL, nebo-li zlý, cholesterol. Měří se ale celkový cholesterol, což jsou všechny cholesterolu dohromady. Pokud se spočítají průměry mezi všem jednotlivými cholesteroly , tak se může odhadnout, jaké je riziko, že člověk bude mít cévní mozkovou příhodu, infarkt a podobně," prozradil Mucha.
 

Cholesterol se ovšem netýká jen obézních nebo silnějších lidí, ale prakticky všech, proto by si každý měl jednou za čas nechat preventivně cholesterol změřit. "Doporučení je, že by si ho člověk měl změřit poprvé, když v dospělosti jde k praktickému lékaři. Poté ve 30 letech a následně v desetiletých intervalech. Když ho má člověk vyšší, měl by se měřit častěji," vysvětluje Mucha.
 


Maximální hladina cholesterolu je 5. A jeho hladinu můžeme ovlivnit naším životním stylem. "Hladiny cholesterolu ovlivňuje několik faktorů. Jeden z nich je genetika, kterou ovlivnit neumíme. Nejdůležitější pro hladinu cholesterolu je ale to, co jíme, ale i co vydáváme. Průnik těchto třech množin pak ovlivňuje celkovou hladinu cholesterolu v krvi," uvedl lékař.


A co bychom měli jíst, abychom s cholesterolem neměli problémy? "Obecně platí, že to, co pochází z rostlinné říše neobsahuje cholesterol. Dobrá zpráva, že ho neobsahují ani oříšky. Dále je důležité omezit konzumaci živočišných tuků," uzavřel Mucha.

tn.cz / hmr