co do toho dávají?

Kolik masa je ve skutečnosti v mletém masu z českých obchodů? To se budete divit!

Mleté maso
Zdroj: vitalia.cz
Mleté maso

Balené mleté maso je vždycky polotovar, někdy dobrý, jindy horší. Někdy příšerný. Server Vitalia.cz porovnal 14 kilo mletého masa z různých supermarketů. Nejmíň masa má Ahold a nejlevnější je jen zdánlivě.

Server Vitalia.cz vyrazil na nákup do pražských supermarketů a nakoupil hromadu balíčků, vždycky kompletní nabídku dané prodejny. Lišily se barvou, vůní, chutí, ale zejména složením a cenou. PODÍVEJTE SE.


Nákup vážil celkem přes 14 kilo. Z toho jen necelých 13 kilogramů představovalo maso. Zhruba 10 % nákupu tvořila voda a další látky. Mezi jednotlivými výrobky jsou ale značné rozdíly.

 

V mletém je pěkný guláš. Aby se v tom čert, totiž zákazník vyznal. Podívejte se na tabulku, která má objasňovat značení. Hned si ale řekneme, proč je nám bez dalších informací prakticky k ničemu.


Mleté neznamená mleté maso
Mleté maso je pouze vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli.

balený masný výrobek, masný polotovar – smí obsahovat přídatné látky a vodu, veškeré použité složky musejí být vyznačeny ve složení

balené mleté maso – smí být přidána pouze kuchyňská sůl v množství max. do 1 %, přídavek soli musí být uveden na obalu

nebalené mleté maso – musí být namleto přímo před zrakem kupujícího a pouze z masa, žádné přídavky nejsou povoleny

nebalené mleté – polotovar připravený k prodeji v obsluhovaném pultu třeba i u řezníka, kromě soli často obsahuje další přísady, nesmí proto být prodáván jako „mleté maso“, informace o složení má poskytnout obsluha

mělněné maso – nemá definici v zákoně, obvykle však znamená, že výrobek nesplňuje požadavky na označení „mleté maso“, jde o obchodní název masného polotovaru
 


Výrobci používají jednak obchodní název, to je takové to velké, obvykle dobře znějící a slibující maso, a pod ním nebo někde zezadu se skrývá další označení (druh a skupina). V našem případě všichni volili „masný výrobek, masný polotovar“ a dobře udělali. Balené mleté prostě parametry čerstvého masa nesplňuje a jsou pro to důvody. Zjednodušeně řečeno, výrobek by jinak nevydržel, kazil by se, měnil by barvu, zapáchal.
 


To ale neznamená, že veškeré mleté masné polotovary jsou něco odsouzeníhodného. Parametrům čerstvého masa se někdy blíží a nesedí např. jen obsah soli, které obsahují o něco více. Výrobci si označením „polotovar“ prostě kryjí záda.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak poznat dobrý párek, když etikety lžou?

MUŽI V KUCHYNI: Seznamte se s mletým masem
Tasemnice útočí! Braňte se!


Současně to ale neznamená ani to, že všechny ty krásné růžové a červené balíčky jsou plné masa a k tomu po ždibečku jen těch nejnutnějších látek, případně trošky vody pro lepší míchání. Kdepak. Najdeme i takové (a nemusíme hledat nijak intenzivně), kde je vody na koupání a malá chemická továrna všemi silami maskuje nedostatek toho základního – a taky nejdražšího, což je jádro pudla – tedy masa.

 

 

Nákup masa s masem se vyplatí, a to i cenově


Jen něco přes polovinu obsahu tvoří maso v již legendárním výrobku, který prodává Albert. Smutný vítěz je tedy od Aholdu: Výrobek z mletého masa MIX - 53,2 % masa. Následují dobroty se zhruba 60 procenty masa, několik vzorků se pohybuje kolem 85 %. Zbývající, a dlužno říci nejpočetnější skupinu představují polotovary nad 90 % masa, obvykle těsně pod stovku kvůli obsahu soli nebo antioxidantu.


Pozn: Nezohledňujeme druh použitého masa, jak je z tabulky patrné, mezi hovězím a vepřovým není cenový rozdíl ani v případě jednotlivých prodejců. Dražší je krůtí a maso v biokvalitě.


Albert ovšem tabulku začíná i končí, v jeho chladicím pultu vedle sebe tělo na tělo, maso na náhražku, leží „potravina v mezích zákona“ a velmi slušný polotovar. To platí pro většinu prodejců. Pamatujte si to při nákupu.


Celý článek najdete ZDE.

 

Vitalia.cz TN.cz