Upozornění

Rozmrazování masa při pokojové teplotě? Radši ne, varují experti

Maso
Zdroj: isifa.com
Téma:

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě nebo ve vodě je podle hygieniků nebezpečné. Mohou se totiž přemnožit mikroorganismy!

Takto maso rozmrazuje většina z nás. Vyndáme ho z mrazáku a necháme ho povolit při pokojové teplotě, případně ho namočíme do odstáté vody. Jenže pozor. Podle odborníků to může způsobit zdravotní problémy! Informuje slovenský portál TVnoviny.sk.

 

Právě tyto podmínky jsou pro mikroorganismy kultivačním prostředím a maso mohou kontaminovat. "Například salmonelou, Campylobacterií či střevními bakteriemi," uvedla mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví SR Lenka Skalická.

 

Lidé by podle hygieniků měli s masem manipulovat jako pracovníci ve stravovacích zařízeních. "Tam kvůli zachování zdravotní neškodnosti platí, že maso se rozmrazuje buď v rozmrazovačích nebo v lednici při teplotě maximálně čtyři stupně Celsia," řekla mluvčí.

 

 

Pokud lidé připravují čerstvé maso, také by se měli vyhnout odstáté vodě. Když ho chceme opláchnout, měli bychom to udělat pod studenou tekoucí vodou.

TN.cz / hmr