Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Vaříme s šéfkuchařem

Ušetřete v kuchyni: Udělejte si výbornou domácí paštiku! RECEPT podle šéfkuchaře

Máte rádi paštiku? Takovouto jste ale ještě neměli. Výbornou domácí paštiku si můžete za pár korun vyrobit doma a nedá to ani moc práce. Šéfkuchař Petr Mika prozradil, jak na to.

K výrobě domácí paštiky budete potřebovat asi půl kilogramu odřezků z bůčku, půl kilogramu namletých vepřových jater, cibuli, trochu soli, mletou papriku, muškátový květ, špetku pepře, smetanu a kdo si to chce vylepšit tak lžíci koňaku.
 


 

"Domácí paštiku můžeme udělat i z toho nejlevnějšího masa jako je bůček. Spoustu lidí nemá moc rádo tučné a tlusté, proto ho můžeme odřezat a použít ho právě do domácí paštiky. K obědu si tak můžeme dát libové, k večeři domácí paštiku," usmívá se šéfkuchař Golemova restaurantu v Praze Petr Mika.
 

Jak udělat paštiku

1
/
8
Zdroj: TN.cz
Jak udělat paštiku_1

 

Výhodou je, že domácí paštika nás vyjde levněji než ta kupovaná. V obchodech si obyčejnou paštiku koupíme zhruba za 200 korun za kilogram. Tato nás vyjde o polovinu levněji.
 

Pracovní postup:
 

1. Očistíme maso, dáme si stranou tučné a tlusté.
2. Na pánvi osmahneme tučné maso.
3. Slijeme sádlo, poté na něm uděláme cibulku (nejlepší je červená, ale může být i bílá).
4. Až nám tlusté z bůčku vychladne, nakrájíme ho na menší kousky, které poté dáme do mixéru.
5. K půl kilogramu masa přidáme půl kilogramu mletých jater.
6. K masu a játrům přidáme speciální směs (1 polévková lžíce papriky, 25 g soli, nejlépe řeznické, 1,5 polévkové lžíce muškátové květu a špetku pepře), dále přidáme usmaženou cibulku.
7. Následně vše lehce rozmixujeme.
8. Poté přidáme ještě smetanu (3 polévkové lžíce) a koňak (1 polévková lžíce; můžeme i vynechat).
9. Vše pořádně rozmixujeme až nám vznikne pěna.
10. Směs dáme do malých mističek, sklepeme. Každou zvlášť zabalíme do alobalu.
11. Do pekáče nalijeme trochu vody a dáme péct při 110 °C na 30 minut do trouby.
12. Když mističky vyndáme z trouby, obrátíme je, něčím zatížíme a dáme vychladnout (zhruba 3 hodiny). Poté vyklopíme a máme hotovo.

DALŠÍ RECEPTY NAJDETE ZDE:
Ušetřete v domácnosti: Máme recept na výborné plněné knedlíky
Ušetřete v kuchyni! Udělejte si s námi výborné bramborové knedlíky! RECEPT

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nejhorší blafy české kuchyně: Podívejte se na jídla, po nichž se vám zvedne kufr

Nejhorší klip všech dob: Puberťačka zpívá o lásce k čínskému jídlu

hmr / Lukáš Červený TN.cz