Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

želatinová dobrota

Složení medvídků? Zbytky mrtvých zvířat a 80 kostek cukru

Potraviny - Gumoví medvídci
Zdroj: Thinkstockphotos

Je to už 92 let, co si pochutnáváme na gumových medvídcích. Možná se budete divit, co tato oblíbená sladkost skrývá za tajemství!

Anketa

Víte, z čeho jsou gumoví medvídci?

Hlasovalo 2735 lidí.
Každý Čech sní průměrně za rok 1,5 kg gumových medvídků. Svoje milovníky má tato sladkost po celém světě. Pochází z Německa a u počátku zrodu stál Hans Riegel.


Medvídci mají kromě milionů příznivců také svoje odpůrce. Přestože se o nich tvrdí, že díky obsaženému kolagenu prospívají zdraví, jiní je odsuzují kvůli vysokému obsahu cukru, chemie a přítomnosti nebezpečných látek.


Z čeho se medvídci vyrábí?

Podrobný rozpis: glukózový sirup, cukr, želatina, dextróza, ovocná šťáva z koncentrátu, okyselující látka (kyselina citronová), ovocné a rostlinné koncentráty, aroma, leštící látky (včelí vosk bílý a žlutý, karnaubský vosk), extrakt z černého bezu, karob, sirup z invertovaného cukru


Základní stavební surovinou pro výrobu medvídku je želatina, tedy kolagen, který je prospěšný pro vznik a vývoj lidských pojivových tkání, jako jsou chrupavky, kosti, vlasy, nehty a pokožka. Obsah kolagenu v bonboncích není ale tak vysoký, aby byl závratně zdraví přínosný.
 

Původ kolagenu není sám o sobě příliš lákavý. Vyrábí se totiž z jatečního odpadu - tedy z vepřových kostí, šlach a kůží, které se zpracovávají vyvařováním. K výrobě kolagenu se může použít ale i zdravější varianta - agar. Ten se získává z mořských řas.
 

 

Pozitivum, které se medvídkům nemůže upřít, je vyšší přítomnost bílkovin a téměř nulový obsah tuku. Proto si je oblíbili hlavně ti, kteří si kontrolují váhu a chtějí mlsat zdravě. Ovšem zapomínají na to, že se do sladkostí přidává cukr, který našemu tělu rozhodně neprospívá. Ve 100 gramech medvídků je přibližně 11 kostek cukru, které byste si určitě jako samotnou pochoutku nedali. U některých druhů se dá mluvit až o 80 kostkách.




Medvídci se nevytáhnou ani s obsahem vitamínů či minerálů, které v nich rozhodně nenajdete. Tyto sladkosti bývají zatracovány i pro vysoký obsah chemických látek, které do nich byly přidávány v podobě barviv. Dnes už se používají zdravé přírodní varianty, jako je extrakt z koncentrátů řepy, kopřiv, špenátu nebo černého rybízu.


V některých medvídcích najdete také sorbitol, což je umělé sladidlo, které má i projímací účinky. Vyskytuje se ale také i ve výbušných směsích pro zábavnou pyrotechniku stejně jako vosk karnauba. Ten je součástí potravinářských barviv. Pokud výslovně není uveden na obalu, skrývá se pod označením E903.

mis TN.cz