Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 13.12. 2014 09:14
vánoční večírky

Máte často silnou kocovinu? Víme proč!

Kocovina - ilustrační foto
Zdroj: isifa.com

Lámete si hlavu, proč máte tak hroznou kocovinu a kolega, který toho vypil mnohem více, je druhý den svěží? Tady je vysvětlení.

Intenzita kocoviny pravděpodobně závisí částečně na zděděných predispozicích. Ukázaly to podle britského deníku The Guardian první studie zkoumající vliv genů na bolesti hlavy po pití alkoholu. Studie byly provedeny na jednovaječných i dvouvaječných dvojčatech. Podle některých výsledků ovlivňuje dědičnost míru intoxikace alkoholem nebo kocoviny ze zhruba 50 procent.

 

Rozdílnosti mezi kocovinami identických dvojčat byly porovnány se zkušenostmi neidentických dvojčat, uvedla v příhodném příspěvku před blížícími se svátky expertka na dopady pití alkoholu Sally Adamsová z univerzity v britském Bathu.

 

Jedna studie podle Adamsové zkoumala údaje sesbírané už v roce 1972 u 13511 mužských dvojčat. Tito muži byli dotazováni na pití alkoholu v uplynulém roce a na četnost výskytu kocoviny. Vědci zjistili, že dědičnost ovlivňuje pravděpodobnost otravy alkoholem ze zhruba 50 procent a kocovinu z 55 procent.

 

 

Druhá studie zkoumala genetické vlivy na několik aspektů alkoholové kocoviny, jako je četnost jejího výskytu a sklon k alkoholu. Dotázáno bylo 4496 mužských i ženských dvojčat. Výsledky ukázaly, že geny mohly za rozdíly v četnosti kocoviny den po pitce ze 45 procent u mužů a ze 40 procent u žen, což je v souladu s předchozí studií.

 

Podle výsledků druhé studie je prý odolnost vůči kocovině dědičná ze 43 procent, a to bez ohledu na pohlaví, vysvětluje Adamsová.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Nahá služka a další úchylárny: 7 bizarních služeb, které si můžete koupit

Bánánem proti kocovině aneb na co všechno je toto ovoce dobré

TN.cz / ČTK / vem
Reklama