Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Víte, co si dáváte?

RÁDCE DO KUCHYNĚ: Máte rádi pivo? A pijete to správné? PŘEHLED

Muž s pivem
Zdroj: Thinkstockphotos

Říká se o něm, že je tekutý chléb, vaří se už od starověku, každý Čech jej vypije za rok přibližně 160 litrů…ano, řeč je o pivu, patřícím mezi bezkonkurenčně nejoblíbenější české nápoje. Víte ale, jak se pozná dobré pivo a jak se piva rozdělují?

Poslední dobou zažívá pivovarnictví velký boom: vznikají nové minipivovary, přibývá nadšenců, kteří doma připravují pivo sami a v restauracích a hospodách se stále častěji můžeme setkat s neobvyklými pivními speciály.

 

Kromě klasických ležáků či výčepního piva můžeme narazit na nasládlá pšeničná piva, kvasnicová piva, na hutná tmavá nebo polotmavá piva nebo na speciality s dotekem ovoce. Pojďme  nahlédnout do pivního světa!
 

Způsobů, jak pivo roztřídit, je hned několik. V současnosti se často používá rozdělení podle barvy: na piva světlá (vyrobená ze světlých sladů), polotmavá, tmavá (vyrobená z tmavých nebo karamelových sladů) nebo řezaná, která se vyrábí smíšením světlých a tmavých piv.

 

Skupiny piv:

 

a) světlá - piva vyrobená převážně ze světlých sladů
b) polotmavá - piva vyrobená z tmavých sladů, sladů karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými slady
c) tmavá - viz polotmavá piva
d) řezaná - piva vyrobená při stáčení smíšením světlých a tmavých piv stejné skupiny

 

 

Aby toho nebylo málo, dělí se tyto skupiny ještě dál, na jedenáct podskupin:


 1) LEHKÁ - piva vyrobená převážně z ječných sladů, do 7 % hm. EPM, obsah využitelné energie max. 1300 kJ/l (na etiketě musí být uveden i obsah sacharidů, tuků a bílkovin a energetická hodnota musí být označena nejen v kJ/l, ale též v kcal/l)
 

První podskupinou jsou stolní, lehká, málo alkoholická a takřka dietní piva s nízkým obsahem kalorií. Jsou vyrobená převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny do 7 % hm (procenta označují stupně původní mladiny, tedy směsi chmele a tekutiny ze sladu, značení piva podle „stupňů“ není přesné). Ideální letní osvěžení!


2) VÝČEPNÍ - piva vyrobená převážně z ječných sladů, 8 až 10 % hm. EPM
 

Následují tzv. výčepní piva. Tato piva mají extrakt původní mladiny až 10 % hm., vyrábějí se z ječného sladu, mají plnější chuť a přitom jsou velmi osvěžující.


3) LEŽÁKY - piva vyrobená převážně z ječných sladů, 11 až 12 % hm. EPM
 

Další kategorie, ležáky, patří mezi nejvíce konzumovaná piva na světě. Právě sem patří slavná piva plzeňského typu. Ležáky se vyrábějí z ječného sladu a mají extrakt původní mladiny 11 až 12 % hm. Pokud chcete opravdu dobrý ležák, zkuste například pivní delikatesy s označením KLASA.
 

4) SPECIÁLNÍ - piva vyrobená převážně z ječných sladů, 13 a více % hm. EPM
 

Následují piva speciální. Ta mají extrakt původní mladiny 13 % hm. a vyšší. Vyrábějí se z ječného sladu. Bývají hutnější, intenzivnější a někdy lehce nasládlá.

 

5) PORTERY - tmavá piva vyrobené převážně z ječných sladů, 18 a více % hm. EPM
 

Ještě silnější než piva speciální jsou takzvané portery. Toto tmavé pivo pochází z Londýna, má extrakt původní mladiny 18 % hm. a vyšší a pije se o něco teplejší než klasické ležáky, zhruba při teplotě 13°C. Porter je velice intenzivní, vyzrálé a hořké pivo.

 

6) SE SNÍŽENÝM OBSAHEM ALKOHOLU - piva s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % obj. (1 % hm.)
 

Naproti tomu piva se sníženým obsahem alkoholu jsou velmi lehká, obsahují nejvýše 1,2 % obj. alkoholu.

 

7) SE SNÍŽENÝM OBSAHEM CUKRŮ - piva s obsahem alkoholu do 0,75 g / 100 ml

 

Jde o hluboce prokvašená piva. Obsah bílkovin se pohybuje do 0,4 g / 100 ml.


8) PŠENIČNÁ - piva vyrobená s podílem extraktu z použitého pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu
 

Zajímavá jsou pšeničná piva. Vyrábějí se s podílem pšeničného sladu, jsou méně hořká, ale zato více nasládlá, některá mají výrazné banánové aroma. Vyskytují se ve filtrované i v kvasnicové, zakalené podobě, oblíbená jsou zejména v Německu, slavná pšeničná piva pochází i z Belgie. Čím dál tím častěji se můžeme s pšeničným pivem setkat i u nás.

 

9) KVASNICOVÁ - piva vyrobená dodatečným přídavkem podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení (Pozn.: Tímto se liší od tzv. nefiltrovaných piv, do kterých žádné kvasnice přidávány nejsou. Kvasnice jsou v nich přítomny pouze ve formě neodfiltrovaného zbytku po kvašení.)

 

Kvasnicová piva získávají svoji typickou chuť přidáním pivovarnických kvasinek. Rozkvašená mladina se přidává do již hotového nápoje. Některé zdroje uvádějí, že kvasnicové pivo působí blahodárně na lidský organismus: obsahuje mnoho bílkovin, důležitých enzymů, má velký obsah vitamínu B. Podobně jako pšeničné pivo se podává ve vysokých štíhlých sklenicích.

 

10) NEALKOHOLICKÁ - piva s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % obj. (0,4 % hm.)
 

Takzvaná nealkoholická piva ve skutečnosti alkohol obsahují – je ho ale velice málo – maximálně 0,4% hm (0,5 % obj.). Po nealko-pivech sahají řidiči i lidé, kteří z nějakého důvodu alkohol pít nemohou nebo nechtějí. Také nealko piva jsou v Čechách na vzestupu, chutí nijak nezaostávají za pivy alkoholickými. Také některé z nich se mohou chlubit značkou KLASA.

 

11) OCHUCENÁ - s přídavkem látek určených k aromatizaci (bylin nebo bylinných výluhů, ovocného koncentrátu, přírodního aroma, medu aj.), potravních doplňků popř. lihovin nebo jiných alkoholických nápojů (s obsahem alkoholu od 1,2 do 15 % obj. alkoholu, kromě vína a burčáku). Podíl lihovin a jiných alkoholických nápojů nesmí překročit 10 % obj.
 

Obrovskou rozmanitostí se vyznačuje poslední skupina, ochucená piva, která je u nás novinkou posledních let. Sem spadají piva s přídavkem například bylinkových výluhů, ovocného extraktu, přírodního aromatu nebo jiné lihoviny. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou, takže se můžeme potkat s borůvkovým, třešňovým nebo třeba badyánovým, vanilkovým, eukalyptovým či wasabi pivem.
 

O značce KLASA

Národní značku kvality KLASA uděluje kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Tuto prestižní značku spravuje od počátku roku 2004 Oddělení podpory značky KLASA Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). V současnosti mohou spotřebitelé nalézt národní známku kvality KLASA na obalech celkem 1184 produktů od 226 českých a moravských výrobců. Další informace o národní značce kvality KLASA a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.
 

TN.cz