Někdo mu říká pikador, jiný zase hot dog, někdo ho má rád s kečupem, někdo s hořčicí. Lidé se většinou shodují na tom, že nic nezažene hlad tak rychle, jako tenhle nestárnoucí hit koupališť, nádražních bufetů a kempů. Párek v rohlíku slaví v Česku jubileum.
Už padesát let si Češi pochutnávají na uzenině vyčnívají z nahřátého rohlíku. Málokdo ale ví, odkud se první pikador do Česka dostal. Stejně tak ne každý ví, že jméno dostal podle bojovníka v býčích zápasech.
"Je to spjato s českobudějovickým řezníkem Václavem Masopustem. Ten na dovolené v Madridu viděl párek v rohlíku, který tam připravují. Navštívil koridu, vše si spojil a pojmenoval ho pikador," vysvětlil původ párku v rohlíku vedoucí katedry hotelnictví na Vysoké škole hotelové v Praze Petr Studnička.
"Za mě párek v rohlíku jedině s hořčicí, ale víte, co je na párku v rohlíku nejlepší? Když se do něj zakousnete a celé vám to vyteče z druhé strany," popsal své zkušenosti s hot dogem vítěz Masterchefa Česko Roman Staša.
Časy, kdy párek v rohlíku stál dvě koruny československé a čtyřicet haléřů, jsou dávno pryč, za lidovku ho seženete už jen málokde. Lidé si zato pochoutku do ruky dochucují desítkami omáček, karamelizovanou cibulkou, strouhaným sýrem anebo pálivou zeleninou.
V Americe se stal dokonce hot dog součástí kulturního vyžití. Ti největší jedlíci soupeří o to, kdo z nich sní párků v rohlíku nejvíce. Rekord drží Američan Joey Chestnut, který za jedenáct minut spořádal 71 hot dogů. Jestli s kečupem nebo hořčicí je ve finále prý jedno. Důležité je, aby vám kus omáčky nezůstal na triku.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz