Japonští vědci se pustili do experimentu s pivem. Čechy oblíbený nápoj nechali dozrát neobvyklým způsobem – láhve potopili pod mořskou hladinu. A výsledek je velmi mile překvapil.
Vědci z oceánografické fakulty na univerzitě v japonském městě Šizuoka experimentovali s pivem. Neuvěřitelných 200 láhví potopili do hloubky tří až čtyř metrů pod hladinu moře, kde je nechali zrát tři a půl měsíce.
Výsledek výzkumu, který zveřejnil web NHK, byl překvapivý. Zlatavý mok vytažený z moře zaujal nejen více bublinkami, ale i silnějším aroma. Oproti pivu, jak ho běžně známe, obsahoval podmořský speciál více sedimentu.
Vědci jsou z výsledku nadšeni. "Jsem šťastný, že chuť piva je po vytažení z moře lepší," řekl Goshi Akinori, jeden z vědců, který se na výzkumu podílel.
Nejde přitom o první experiment podobného ražení, do kterého se tato skupina vědců pustila. Jak uvádí web Teller Report, v minulosti provedli experiment s vínem a saké.
V obou případech výsledky ukázaly, že zrání ve vodě změní výslednou chuť alkoholického nápoje. Proto se ve výzkumu vědci rozhodli pokračovat. V budoucnu plánují pivo ponořit do větší hloubky a na delší dobu. Zkoumají, kdy podmořský ležák uzraje k dokonalosti.
Jak se vyrábí pivní ocet a hořčice? Některé řemeslné pivovary se k nim opět vrací:
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz