Restaurace, obchody i podniky omezují pracovní dobu. Šetří tak za topení a energie. Nejčastěji zavírají začátkem týdne, kdy údajně chodí méně zákazníků. Jiné firmy zvolily víkend, aby nemusely svým zaměstnancům platit příplatky za soboty a neděle.
Pan Švanda se svou ženou vlastní penzion na Vysočině a malou rodinnou sklárnu. I když se snaží šetřit, drahé energie jejich podnikání drtí. "Nejdřív jsme si mysleli, že by zastropování cen mohlo fungovat od listopadu letošního roku. Když jsme se dozvěděli, že bude až od ledna, tak jsme se rozhodli i kvůli nižší návštěvnosti, že v pondělky a úterky zavřeme naši restauraci," řekl Karel Švanda.
Podobně jsou na tom stovky firem a podniků v Česku. "Pro podniky nejsou všechny hodiny, kdy provozují, stejně výnosné. Je proto rozumné se orientovat jen na ty nejvýnosnější hodiny. A ty nevýnosné vyškrtnout," vysvětlil postup obchodů ekonom Štěpán Křeček.
"Vidíme tlak na omezování otevírací doby v menších obchodech s potravinami. Tam je potřeba spousta chladicích zařízení. Řada malých obchodů neinvestovala roky do modernizace, takže mají stará chladicí zařízení, která spotřebují hodně energie," sdělil ekonom a bývalý náměstek ministra financí Tomáš Prouza.
Nejde jen o restaurace a obchody, ale třeba i o průmysl. Některé energeticky náročné firmy kvůli drahým energiím změnily pracovní dobu a výrobu přesunuly na víkendy. "Jedeme na spotovou energii. Tam ty ceny jsou nižší výrazně v sobotu a neděli. Pracujeme v pátek, sobotu, neděli a pondělí," přiznal mluvčí sléváren JIKOV Ivan Hotový.
Některé firmy ale potkal ten nejhorší možný scénář a svou činnost musely ukončit. Jen během září zaniklo více než 1 300 podniků.