Pediatři upozorňují na výrazný nárůst výskytu obezity u dětí. Ta s sebou přináší riziko závažných zdravotních komplikací. Na vině podle nich ale není jen cukr, jak by se dalo předpokládat.
Česká lékařská komora upozornila tento týden na nárůst obezity u dětí. Ačkoliv většina lidí spojuje obezitu s nadměrným příjmem cukru, podle lékařů souvisí i s jinou pochutinou. Na vině je podle lékařů nadměrné solení.
Navíc děti, které si již v nízkém věku zvyknou na přítomnost soli v jídle, mají v dospělosti mnohem větší potřebu solit. Tento zlozvyk pak nevědomky přenáší i na své potomky a roztáčí tím generační spirálu.
Experti ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se dennímu příjmu soli u dětí věnovali ve své studii. Ta odhalila, že denní příjem soli u kojenců byl přibližně 0,5 gramu denně, a odpovídal tedy doporučení Světové zdravotnické organizace.
U batolat a dětí předškolního věku byly ale výsledky výrazně horší a příjem soli významně překračoval doporučenou denní dávku. Podle zdravotnického portálu e-pediatr je maximální doporučená denní dávka u dětí do tří let dva gramy soli.
U dětí od 7 do 12 měsíců by denní dávka soli neměla překročit jeden gram a u dětí mladších než půl roku je doporučené maximum ještě nižší. Naopak v případě dětí starších 11 let a dospělých je maximální denní dávka stanovená na pět gramů soli.
"Světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat denně maximálně 5 gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce," říká vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu MUDr. Marie Nejedlá.
Podle Nejedlé je ale průměrný příjem soli mnohem vyšší. "Vzhledem k všudypřítomné soli v potravinách, i v těch sladkých, přijímáme většinu soli z hotových potravin nebo polotovarů. Ani o tom nevíme. Sníme jí průměrně až 15 gramů denně," upozorňuje.
Podle lékařů přitom není těžké příjem soli omezit. Stačí se vyvarovat polotovarům a pečivu se slanou náplní i s krystaly soli na kůrce.
Dále doporučují nekupovat nakládané maso a raději si jej připravit doma. Ostatně domácí výrobu radí i v případě pomazánek, které doporučují ochutit spíše bylinkami.
Lidé by se podle lékařů měli vyhýbat i nakládané zelenině, olivám a kysanému zelí. Ti, kteří chtějí příjem soli snížit, by ji měli ale snižovat postupně. Chuťové pohárky si tak snadněji zvyknou.
Lékaři čekají nástup angín a podobných nemocí. Antibiotika ale v Česku chybí:
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz