Pražská hygienická stanice v říjnu zkontrolovala 186 restaurací, kaváren a dalších podobných podniků. Hygienici rozdali 26 finančních sankcí v celkové výši 166 100 korun. Některé kontroly nedopadly dobře.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) pokračuje v pravidelných kontrolách podniků poskytujících stravovací služby. Stále se totiž najdou hříšníci, u kterých hygienici odhalují nepřípustné praktiky.
Časové období | Počet kontrol | Počet sankcí | Výše sankcí (v Kč) |
1. čtvrtletí 2022 | 263 | 77 | 397 000 |
2. čtvrtletí 2022 | 517 | 81 | 328 300 |
3. čtvrtletí 2022 | 423 | 82 | 410 300 |
říjen | 186 | 26 | 166 100 |
V říjnu hygienici provedli 186 kontrol, z toho 17 na základě podnětů od veřejnosti. Za zjištěné přestupky proti správné hygienické praxi vyměřili 26 sankcí v celkové výši 166 100 korun. Pět kontrol přímo souviselo se zdravotními potížemi zákazníků po konzumaci pokrmů, ve dvou případech se šetření ukázalo jako důvodné.
"Podněty od veřejnosti řešíme okamžitě, další provozovny pak navštěvujeme podle kontrolního plánu. Každý podnik tedy kontrolujeme na základě určité periodicity. Často pořádáme semináře pro provozovatele. Kromě udělování sankcí se u dotčených podniků snažíme o jakousi osvětu, snažíme se je vzdělávat. Někde to má větší dopad, někde bohužel menší," sdělil redakci TN.cz mluvčí HSHMP Zbyněk Boublík.
Část personálu a provozovatelů některých podniků podle hygieniků stále podceňuje zodpovědný přístup. Mastnota na stropě s viditelnými úkapy, znečištěná podlaha a regály v kuchyni, znečištěný kuchyňský nástroj a mrazicí zařízení, skladované potraviny neznámého původu ve znečištěných chladicích zařízeních – to jsou příklady těch nejzávažnějších říjnových přestupků. Zdraví konzumentů však mohou ohrozit i ty méně závažné prohřešky.
Hygienici si v září došlápli na školní jídelny: