Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 2. 10. 2017

Ryba na talíři stokrát jinak! Nebo jen kousek smaženého kapra na Vánoce?

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj

Ten, kdo zná jen smaženého kapra a filé, vzpomene si obvykle na rybu jednou do roka, o Vánocích, kdy pouze kvůli tradici sní kousek smaženého kapra. Rybám se také často vytýká, že mají mnoho kostí, někdy také, že zapáchají či že se jimi člověk nezasytí. Jak je to ale doopravdy?

Rybí kůstky můžete vhodným způsobem kuchyňské přípravy zcela eliminovat. Rybí vůně voní, a pokud někomu přece jen ne, může ji marinováním nebo i jinými způsoby přípravy omezit. Je třeba jen trochu více vědět o vlastnostech rybího masa, o jeho přípravě a můžete si najednou užívat sladkovodní rybu na talíři na bezpočet různých způsobů. Vyzkoušejte nejrůznější hlavní jídla, ale i předkrmy-rybí pomazánky, polévky a saláty. Na vašem talíři může být ryba stokrát jinak!

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Předkrmy
Předkrmy z ryb se hodí nejen jako drobné pohoštění při posezení s přáteli, ale i jako malá svačina nebo lehká večeře. Z konzervovaných, ale i vařených, pečených, uzených nebo smažených ryb zhotovíte výtečnou pomazánku. Použít můžete i rybí jikry nebo mlíčí. K dochucení se hodí cibule, česnek, citronová šťáva, hořčice a různé druhy koření, vynikající je také měkký smetanový nebo zrající sýr. Výběr druhu ryby i ingrediencí je zcela na vaší kreativitě, svůj výsledek podávejte namazaný na chlebu, topince, jednohubce nebo toustu.

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Rybí polévka
Svou typickou rybí polévku má snad každý národ. I my u nás v Česku takovou máme, klasickou polévku z kapra. Objevuje se na našem jídelním stole obvykle ale jen jednou za rok, na Vánoce. A to je škoda! Různými rybími polévkami si totiž můžete obohatit váš jídelníček, navíc velmi zdravým způsobem. Rybí polévka může být vydatná a nahradit hlavní jídlo, jako třeba maďarské halászlé, nebo i lehká, pikantní a aromatická.

Hlavní jídla
Sladkovodní ryba je oblíbená především jako hlavní jídlo. Její příprava je rychlá a snadná a lehce přijímá chutě a vůně různých bylin a koření. Před přípravou maso nasolte a nechte alespoň 30 minut odležet, aby ze sebe vyloučilo přebytečnou vodu a zpevnilo se. K rybímu masu se hodí sýry, ovoce, zelenina. Nejzdravějším způsobem zpracování ryb je vaření, především na páře, a dušení. O způsobech úprav sladkovodních ryb jsme psali v minulém článku. Nejlepší recepty najdete na stránkách projektu Ryba na talíř.

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Saláty s rybím masem
Při přípravě nejrůznějších salátů využijete často marinované ryby, v oleji nebo kyselých nálevech. Čerstvé saláty nekrájejte, ale pouze trhejte na malé kousky a nedávejte je do kovových misek, aby se tím neničily cenné vitamíny a stopové prvky. Z dalších surovin využijte určitě celou škálu ovoce nebo zeleniny, marinované ve sladkokyselém nálevu, ale i čerstvé nebo orestované na oleji. K dochucení salátů použijte oblíbené zálivky, nejlépe kombinaci panenského olivového oleje, kvalitního octa nebo citrónové šťávy s cukrem a solí. Pokud byste dávali do salátu majonézu a ryby naložené v kyselém nálevu, vždy je před použitím nechejte řádně vykapat a případně nálev i vymačkejte, aby nasáklý do rybího masa majonézu příliš nezředil, a tím esteticky neznehodnotil vaše snažení. V dobře připraveném salátu by se měly snoubit nejen chutě, ale i barvy. Proto volte různě barevné kombinace. Saláty nechte vždy na chladném místě odležet, aby se všechny suroviny sladily do harmonického celku.

Příští týden poradíme, jak sladkovodní ryby marinovat, zbavit je tak kostí a dát jim naše oblíbené chutě!

Ryba na talíř
Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

 

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj

Tisková zpráva

Související články

9 tipů pro pracující mámy

Monster